Εμβόλιο με βλαστοκύτταρα

Εμβόλια με βλαστοκύτταρα που θα παρουσιάζουν πενταπλάσια αποτελεσματικότητα από ό,τι τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα, αναπτύσσουν επιστήμονες στη Βρετανία για ασθενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων.

Τα εμβόλια αναπτύσσονται από ερευνητές του Cochrane Heart Review Group της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η χορήγησή τους θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών και να

μειώσει κατά πολύ το ενδεχόμενο να νοσηλευθούν ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους από 23 δοκιμές που είχαν διεξαχθεί με τη συμμετοχή 1.255 ατόμων που έπασχαν από καρδιολογικά προβλήματα και ακολουθούσαν θεραπεία.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία λάμβανε ψευδοφάρμακο, ενώ στην άλλη οι επιστήμονες χορηγούσαν το νέο εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, το εμβόλιο με βλαστοκύτταρα έδωσε παράταση ζωής στους ασθενείς μετά από έναν χρόνο, καθώς μόνο το 3% των ασθενών έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανεπάρκεια ή οποιοδήποτε καρδιακό νόσημα. Από την ομάδα των ασθενών που λάμβανε ψευδοφάρμακο, οι θάνατοι έφτασαν στο 15%.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χάρη στο εμβόλιο οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς και πως οι εισαγωγές στο νοσοκομείο που ακολούθησαν ήταν τέσσερις φορές λιγότερες.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η ανάπτυξη του εμβολίου που περιέχει βλαστοκύτταρα βρίσκεται προς το παρόν σε αρχικό στάδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα