Ελληνική παρέμβαση στον ΟΗΕ

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης με κάθε μέσο της προστασίας των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, υπογράμμισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης για το θέμα που διοργάνωσε η Λιθουανία, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Φεβρουάριο.

Χαιρετίζοντας τη σχετική προεδρική δήλωση του ΣΑ, η οποία τονίζει το

ρόλο των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στην προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις και υπενθυμίζοντας ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άμαχοι αποτελούν τον κύριο όγκο των θυμάτων ενόπλων συγκρούσεων, ο πρέσβης κ. Σπινέλλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αμάχων, αυτή των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ και στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας τους.

Στη συνέχεια, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας υπενθύμισε ότι, όπως αναφέρεται και σε έκθεση του ΓΓ, από τον Μάρτιο του 2011, 84 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, ενώ από το 2006, άλλοι 108 έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι επιθέσεις κατά των εκπροσώπων των ΜΜΕ όχι μόνο στοιχίζουν τη ζωή αθώων θυμάτων αλλά δημιουργούν επίσης ένα περιβάλλον φόβου, που εμποδίζει την ελεύθερη ροή πληροφοριών και ιδεών, τόνισε ο κ. Σπινέλλης. Επίσης, μίλησε για το «διαρκώς εξελισσόμενο» τοπίο των ΜΜΕ, όπου το βάρος της ενημέρωσης πέφτει πλέον σε freelancers, σε δημοσιογράφους του διαδικτύου και σε εκπροσώπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα το έργο των λειτουργών της ενημέρωσης να γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτο.

Για τον λόγο αυτό, ο πρέσβης κ. Σπινέλλης υπογράμμισε τη σημασία του να συνεκτιμηθεί το ζήτημα της προστασίας των εκπροσώπων των ΜΜΕ στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα του ζητήματος της προστασίας των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα