«Εκτός ατζέντας» η συνάντηση Ομπάμα- Ροχανί

Μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων του Ιράν Χασάν Ροχανί και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ "δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε σήμερα από την Τεχεράνη η εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι δεν αποκλείεται μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, οι οποίες έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 1980.

"Μια τέτοια συνάντηση δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", σημείωσε η Μαρζιέχ Αφχάμ κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας

συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

"Πιστεύουμε ότι η ευκαιρία (για μια τέτοια συνάντηση) δεν έχει ακόμη δοθεί", σημείωσε η ίδια.

"Δεν επιζητούμε να έχουμε μια συνάντηση μόνον για να υπάρξει μια συνάντηση", πρόσθεσε. "Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, έχουμε ένα πλαίσιο και μια δραστήρια διπλωματία", υπογράμμισε.

Σε ερώτηση που του έγινε όσον αφορά μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ομπάμα και Ροχανί, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, επανέλαβε χθες ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, αλλά σημείωσε ότι δεν αποκλείεται "αυτού του είδους η επαφή".

Η Αφχάμ απέκλεισε επίσης μια διμερή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο περιθώριο της συνάντησης του πρώτου με τους ομολόγους του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) η οποία προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη.

"Μια τέτοια συνάντηση δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", επανέλαβε. "Όλες οι συναντήσεις θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της (ομάδας) 5+1".

Είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της ομάδας 5+1, κυρίως των ΗΠΑ, θα συναντηθούν για διαπραγματεύσεις όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα