Αποσύρεται ο Ζ.Λ. Τρεντινιάν

Την πρόθεσή του να τερματίσει την καριέρά του στις 11 Δεκεμβρίου οπότε συμπληρώνει τα 83 του χρόνια εξέφρασε ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Nice-Matin» δήλωσε πως θα ολοκληρώσει επιτέλους τη μακροχρόνια σταδιοδρομία του, μ' ένα ρεσιτάλ ποίησης, που θα δοθεί 1 και 2 Οκτωβρίου στην Αντίμπ.

Ο ηθοποιός, ο οποίος κέρδισε ένα βραβεία César το 2013 για το ρόλο του στην ταινία του Χάνεκε «Amour», δήλωσε πως έχει μεγαλύτερη διάθεση για εργασία σήμερα από ό,τι στα 30 του ωστόσο πρόσθεσε: «Έχω γεράσει πολύ και μετά βίας μετακινούμαι.

Έτσι μετά τις δύο παραστάσεις του Οκτωβρίου δεν θα κάνω κάτι. Ούτε θέατρο, ούτε κινηματογράφο. Θα δώσω τόπο στα νιάτα».

Για την παράσταση του Οκτωβρίου, η οποία θα συνοδεύεται με μουσική από ακορντεόν και τσέλο, ο Τρεντινιάν έχει σταχυολογήσει 35 ποιήματα τριών ποιητών του 20ου αιώνα: Μπορίς Βιάν, Ρομπέρ Ντενό και Ζακ Πρεβέρ.
Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν είχε ήδη δηλώσει το 2012 πως δεν επιθυμούσε πλέον να κάνει ταινίες, παρά μόνο θέατρο. Ωστόσο, λίγο πριν από τη βράβευσή του στις Κάννες υποστήριξε πως «ο Χάνεκε είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες παγκοσμίως. Ήταν μια ευκαιρία. Αλλά δεν θα συνεχίσω».

Ο Τρεντινιάν ξεκίνησε την καριέρα του το 1956, με την ταινία «Si tous le gars du monde» του Christian-Jaque. Το πρώτο βραβείο Καλύτερου ηθοποιού, στο Φεστιβάλ Καννών, ήρθε το 1969 με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Φωτογραφία από την ταινία «Ζ» του Κ. Γαβρά

Keywords
Τυχαία Θέματα