Έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση του διαρκώς αυξανόμενου προσφυγικού ρεύματος προς τη χώρα μας, στη σκιά αντιδράσεων που πυροδότησαν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι «δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Απλά το πρωί λιάζονται». Στη σύσκεψη συμμετέχει η ίδια, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης,

ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, ο ναύαρχος του λιμενικού, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, και ο δεύτερος υπαρχηγός του, Νικόλαος Πατρινός.

Το παρών δίνει εκπροσωπώντας τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο ειδικός σύμβουλός του, Αριστείδης Καλογερόπουλος.

Η κυβέρνηση εκπονεί έκτακτο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος στα νησιά, αλλά και στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Μεταξύ άλλων, προαναγγέλλεται η δημιουργία καταυλισμών σε εγκαταλειμμένα στρατόπεδα στα νησιά, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν μόνιμοι χώροι φιλοξενίας.

Με τις αποβιβάσεις μεταναστών να είναι πλέον καθημερινότητα, μεγάλη αποστολή στα νησιά του Αιγαίου σχεδιάζει μέσα στην εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.Την αδυναμία να φιλοξενήσουν τα Δωδεκάνησα τους δεκάδες μετανάστες που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Διαφοροποίηση Καμμένου, την ίδια ώρα. Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους μετανάστες στη χώρα μας,που είναι ιδιαίτερα έντονο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ απέρριψε ως λύση τη δημιουργία χώρων υποδοχής σε εγκαταλελειμένα στρατόπεδα στα νησιά, αναφέροντας μάλιστα αυτή ήταν και η προεκλογική διαφωνία των ΑΝΕΛ με τονΣΥΡΙΖΑ

Έντονες αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση

Για απύθμενη θρασύτητα και απίστευτη ανικανότητα και ανευθυνότητα χωρίς προηγούμενο, κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κας Χριστοδουλοπούλου για τους μετανάστες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης επικρίνει την αρμόδια υπουργό για τις δηλώσεις της κατά τις οποίες ανέφερε πως δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες και όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο το πρωί απλά «λιάζονται» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως άνοιξε τα κέντρα κράτησης και πλημμύρισε την Αθήνα λαθρομετανάστες. «Ανοίγοντας τα σύνορα γέμισαν τα νησιά μετανάστες και πρόσφυγες εν μέσω τουριστικής περιόδου, εγκατέστησαν την ανομία και την ανασφάλεια παντού», τονίζει ο κ. Καραγκούνης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση «φέρνει νόμο για την απελευθέρωση τρομοκρατών κατά παραγγελία των κουκουλοφόρων».

Αφού όπως είπε η κα Χριστοδουλοπούλου, απλά λιάζονται στο κέντρο οι μετανάστες, να πούμε στον κο Καμίνη να τους βάλει ομπλέρες” σχολίασε πριν απο λίγο στον Real fm ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

Κα Χριστοδουλοπούλου, αντί να γυρνάτε από κανάλι σε κανάλι, χωρίς να λέτε τίποτα, πηγαίνετε σε κανένα νησί και κάντε κάτι”, γράφει στο τουίτερ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν λιάζονται στις πλατείες όπως είπε με εντυπωσιακή αριστερή αναλγησία η κυρία Χριστοδουλοπούλου, αλλά πεινάνε κρυώνουν και φοβούνται ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκληση χαρακτηρίζει το Ποτάμι τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και παραπέμπει την κυβέρνηση στην προεκλογική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα όπου υπάρχουν, όπως λέει η Σεβαστουπόλεως, συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του μεταναστευτικού.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με αδιάκοπο ρυθμό οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων και στην Ιταλία. Ενδεικτική η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας ότι δηλαδή, εξαιτίας των συνεχών αφίξεων μεταναστών πρέπει να εξευρεθούν επειγόντως άλλες 6.500 θέσεις, σε νέα κέντρα παραμονής, διότι όσα έχουν δημιουργηθεί, έως τώρα, είναι υπερπλήρη.

Αίσθηση την ίδια ώρα απο την είδηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας οτι δουλέμπορος έριξε στην θάλασσα, η οποία ήταν γεμάτη καρχαρίες, το πτώμα μετανάστη που είχε χάσει την ζωή του κατά τον διάπλου της Μεσογείου. Ο δουλέμπορος συνελήφθη από την αστυνομία στην Σικελία, με την κατηγορία υποστήριξης της παράνομης μετανάστευσης και εγκατάλειψης στην θάλασσα του πτώματος του άτυχου μετανάστη.

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, για τον εντοπισμό κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που ενδέχεται να δράσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη δυτική Ελλάδα.

Τέλος, πρόσκληση προς την υπουργό για Θέματα Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη ώστε να ξεπεραστούν τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να οικοδομηθεί μια σχετικά σταθερή και βιώσιμη πρακτική του ζητήματος των μεταναστών στη Λέσβο, απηύθυνε η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με τη «Συνύπαρξη» παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα των οποίων επείγει η αντιμετώπισή τους. Σαν τέτοια αναφέρονται: Η αποσαφήνιση της τηρούμενης πολιτικής σε ό,τι αφορά Λιμενικό, Αστυνομία και Frontex. Η διαμόρφωση του σημερινού Κέντρου Μεταναστών στην Μόρια Μυτιλήνης σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ανοιχτού τύπου, ώστε να μπορούμε πλέον να μιλάμε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας αυτών. Η διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Η συμβολή των κοινωνικών οργανώσεων στο κοινωνικό αυτό ζήτημα για το νησί της Λέσβου, και τέλος. Ο γενικότερος συντονισμός. Η «Συνύπαρξη» σημειώνει, στην επιστολή της προς την κ. Χριστοδουλοπούλου, πως οι ροές από τα παράλια της Τουρκίας πολλαπλασιάστηκαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Όλα αυτά τα χρόνια, που λειτουργεί η οργάνωσή μας, έχουμε βιώσει τις κακουχίες, τα βάσανα, τη φτώχεια και δυστυχώς συχνά και τους πνιγμούς των ανθρώπων αυτών. Παράλληλα, στο νησί έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με επίκεντρο το δίκτυο αλληλεγγύης "Χωριό του όλοι μαζί", στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης, όπου παρέχεται βοήθεια και εξασφαλίζεται η διαμονή προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι βιώνουν ιδιαίτερα προβλήματα (ασθενείς, έγγειες γυναίκες, αναμένοντες άσυλο ή επανένωση κλπ)».

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη, πως «η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών σήμερα, μετά την διαδικασία καταγραφής τους από τις εντεταλμένες Αρχές, αναχωρούν σε μικρό χρονικό διάστημα για τον Πειραιά. Η σύντμηση του χρόνου κράτησής τους στο κέντρο Μεταναστών Μόριας Μυτιλήνης έχει συμβάλλει ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις, παρόλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται πάρα πολλές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο».

Keywords
real fm, το φως, το νησι, τσιπρας, αθηνα, οηε, καμμενος, ΑΝΤ1, λύση, νεα δημοκρατια, κας, real, πηγαίνετε, βουλη, ΠΑΣΟΚ, νέα, φως, συλληψεις, ελλαδα, μυτιληνη, αιγαιο, frontex, πικπα, πειραιας, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, κακλαμανης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σταυροι, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, ηλεια, αστυνομια, δωδεκανησα, θαλασσα, ιταλια, νησι, νησια, οηε, φτωχεια, φως, ωρα, real, real fm, αδυναμια, αθανασοπουλος, αιτωλοακαρνανια, απλα, ασυλο, αφιξεις, πηγαίνετε, βοηθεια, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, δριτσας, δικτυο, δυτικη ελλαδα, δυτικη, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, επικοινωνια, εσωτερικων, ζωη, ιδια, ομιλια, κας, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λαθρομεταναστες, λύση, λιμενικο, λογο, μαξιμου, μικρο, μορια, νικητας, πικπα, προβληματα, πρωι, ροες, συνεχεια, σικελια, σχεδιο, τασια, το φως, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα