Το καλό σενάριο και τα περιθώρια ανόδου για 10 blue chips στο Χ.Α.

Του Βασίλη Γεώργα

Ψηλά κρατούν τον πήχη των προσδοκιών για τις ελληνικές μετοχές οι ξένοι αναλυτές, προσδοκώντας σε χρηματιστηριακή «ανάσταση» εφόσον κυβέρνηση και δανειστές οδηγηθούν σε συμφωνία που σε πρώτη φάση θα αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας και σε δεύτερο στάδιο θα δρομολογεί μια μεσοχρόνια ανακούφιση μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αυτό που σε αντίθεση με τις τράπεζες

δεν συμβαίνει εδώ και λίγους μήνες με τις μετοχές των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, είναι ότι οι περισσότερες από τις θεωρούμενες «καλές μετοχές» δεν συνεχίζουν να καίνε χρήματα των μετόχων τους. Αντίθετα και παρά το γεγονός πως σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την αρνητική επίδοση και τις συνεχείς υποβαθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο (-40% από την αρχή του έτους), πολλά από τα blue chips έχουν σταματήσει να υποχωρούν, αρκετές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφουν σημαντική άνοδο για το 2015, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι αγοραστικές τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια και μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές εντείνονται.

Δεν λείπουν και περιπτώσεις μετοχών που λόγω της βελτίωσης των οικονομικών τους επιδόσεων και των έξοχων προοπτικών που δείχνουν να έχουν μετά από μια μακρά περίοδο περικοπής κόστους και «απομόχλευσης», συγκεντρώνουν και πάλι την προσοχή διεθνών αναλυτών οι οποίοι επανέρχονται με αναβαθμίσεις και τιμές στόχους οι οποίες απέχουν αισθητά από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σε γενικές γραμμές παρά το αρνητικό κλίμα και τη δικαιολογημένη ανησυχία που επικρατεί για την ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει η διατήρηση της σημερινής ασφυκτικής κατάστασης για μερικούς ακόμη μήνες, η εικόνα είναι θετική για τις περισσότερες επιχειρήσεις του FTSE Large Cap 25 οι οποίες καταγράφουν πλέον σημαντική άνοδο της λειτουργικής και της καθαρής κερδοφορίας τους, μείωση του δανεισμού τους και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών στο ναδίρ της τελευταίας διετίας αλλά 200-800% υψηλότερα από τις ιστορικά ελάχιστες τιμές του 2012, μόνο αν κάτι πάει πολύ στραβά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα, εκτιμούν αναλυτές.

Αν πιστέψει κανείς τους ξένους επενδυτικούς οίκους και τους αναλυτές των χρηματιστηριακών, το πιθανότερο σενάριο μεσοπρόθεσμα είναι οι τιμές των μετοχών να ανακάμψουν και η αγορά να κινηθεί ξανά προς τις 1.300 μονάδες, όπως χαρακτηριστικά εκτιμά η Morgan Stanley στις τελευταίες αναλύσεις της που δίνει περιθώρια ανόδου 88% για την αγορά της Αθήνας σε βάθος 12-18 μηνών, εφόσον επαληθευτεί το σενάριο ενός συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Μπορεί η πρόβλεψη περί διπλασιασμού των αποτιμήσεων να ακούγεται «παράταιρη» σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση να έχει ως «προαπαιτούμενο» την σημαντική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις ελληνικών μετοχών δικαιολογείται με βάση τη θεμελιώδη εικόνα τους, ακόμη και σήμερα που το ρίσκο χώρας επηρεάζει καταλυτικά τα μοντέλα αποτίμησης των αναλυτών και περιορίζει δραστικά τις τιμές στόχους που θέτουν για το μέλλον. Άλλωστε αν τα πράγματα βελτιωθούν, ένα μέρος των απωλειών που καταγράφονται κατά το τελευταίο έτος διόρθωσης στο Χ.Α από τις 1.379 μονάδες, θα καλυφθεί σχετικά γρήγορα δεδομένου ότι για πολλές μετοχές η πτώση από τα περσινά υψηλά ξεπερνά το 50-60%.

Οι σημερινές τιμές στόχοι που θέτουν οι αναλυτές για τα μη τραπεζικά blue chips της αγοράς βρίσκονται κατά μέσο όρο 40-50% υψηλότερα από τις τρέχουσες αποτιμήσεις του ταμπλό και αυτό παρά το γεγονός πως τους προηγούμενους μήνες ο πήχης αναπροσαρμόστηκε αισθητά χαμηλότερα με αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις.

- Η μετοχή με τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου αυτή τη στιγμή στο ταμπλό είναι η ΔΕΗ που με βάση τη μέση τιμή στόχο εννέα αναλυτών τοποθετείται στα 10,9 ευρώ έναντι των 5,50 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στους αναλυτές είναι πολύ μεγάλες καθώς λ.χ η Citigroup, η Goldman Sachs και η IBG βάζουν τον πήχη στα 6,1-7,3 ευρώ, ενώ η Alpha Finance, η Pantelakis, η Πειραιώς και η Εθνική δίνουν στόχους από 13,1 έως 16,8 ευρώ για τη μετοχή. Πιο κοντά στη μέση τιμή στόχο είναι η HSBC η οποία βάζει τον πήχη στα 10,4 ευρώ με σύσταση overweight. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ παραμένει μια από τις πλέον υποτιμημένες αξίες στο Χ.Α καθώς είναι διαπραγματεύσιμη κάτω από 0,3 φορές τη λογιστική της αξίας σε μια περίοδο που αναμένεται να επιστρέψει σε υψηλή κερδοφορία παρουσιάζοντας μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως από το προσκήνιο έχουν εξαφανιστεί πλέον τα σενάρια ιδιωτικοποίησης.

- Εξίσου μεγάλα περιθώρια ανόδου παρουσιάζεται να έχει η μετοχή των ΕΛΠΕ η οποία εντούτοις παραμένει καθηλωμένη κοντά στα ιστορικά χαμηλά της. Η μέση τιμή στόχος για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 6,19 ευρώ και η απόσταση που πρέπει να καλύψει από τα 3,5 ευρώ στα οποία βρίσκεται σήμερα, ξεπερνά το 70%. Εδώ το μεγάλο στοίχημα είναι η επιστροφή των διυλιστηρίων στην κερδοφορία μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών περιθωρίων διύλισης την οποία διαδέχθηκαν αρνητικά αποτελέσματα λόγω της διαφοράς αποτίμησης αποθεμάτων από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός πως ξένοι οίκοι όπως η HSBC ξεκινούν εκ νέου κάλυψη για τη μετοχή η οποία έχει υποστεί συντριπτικές απώλειες ως και 70% από τα υψηλά της.

- Αντίστοιχα για τη μετοχή της Motor Oil ο πήχης από τους αναλυτές μπαίνει στα 9,5 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής στα 6,8 ευρώ, με τα περιθώρια ανόδου να διαμορφώνονται στο +40% και την πλειονότητα των επενδυτικών οίκων να δίνει σύσταση αγοράς για τη μετοχή.

- Η ΜΕΤΚΑ συγκαταλέγεται επίσης στις μετοχές για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ανόδου. Η μέση τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 13,74 ευρώ έναντι τρέχουσας στα 8,5 ευρώ (+61%) και ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Η υψηλή κερδοφορία για την εταιρεία και οι πολύ ισχυρή μερισματική απόδοση την καθιστούν κορυφαία επιλογή για αρκετούς αναλυτές, ενώ σε όρους αποτίμησης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που διαπραγματεύεται με χαμηλό μονοψήφιο P/E.

- Στον όμιλο Μυτιληναίου η μέση τιμή στόχος βρίσκεται 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 8,7 ευρώ έναντι των 5,83 ευρώ που αποτιμάται σήμερα στην αγορά. Η μετοχή καταγράφει άνοδο 30% μέσα στο 2015 στον απόηχο της δυναμικής ανάκαμψης των μεγεθών του, ενώ υποχωρεί λιγότερο από 20% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή του 2014 (7,32 ευρώ).

- Αντίστοιχα περιθώρια ανόδου 50% δίνουν οι αναλυτές και για τον ΟΤΕ. Η μέση τιμή στόχος βρίσκεται στα 12,30 ευρώ έναντι 8,3 ευρώ που είναι η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό με την πλειονότητα των αναλυτών να συστήνουν αγορά της μετοχής. Στη διάρκεια της χρηματιστηριακής διόρθωσης έχει αποδειχθεί από τις πλέον αμυντικές μετοχές αν σκεφτεί κανείς πως ενώ έχει χάσει περίπου το 40% των κερδών της, εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο 650% από την ελάχιστη τιμή του 1,09 ευρώ το 2012.

- Στον ΟΠΑΠ οι αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη στα 11,60 ευρώ, ήτοι περίπου 30% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν αξιόλογες αποκλίσεις στην «τιμολόγηση», καθώς λ.χ η Citi δίνει τιμή στόχο στα 9,1 ευρώ με ουδέτερη σύσταση, ενώ η Eurobank Equities «βλέπει» τα 13,4 ευρώ με σύσταση αγοράς. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ήδη καταγράψει φέτος άνοδο μεγαλύτερη του 30% συγκριτικά με τις ελάχιστες τιμές του Ιανουαρίου (6,86 ευρώ) και παραμένει αμετάβλητη για το 2015.

- Για την EXAE τα περιθώρια ανόδου φτάνουν το 40% με βάση τη μέση τιμή στόχο έξι χρηματιστηριακών οίκων, που διαμορφώνεται στα 6,64 ευρώ. Η μετοχή εμφανίζει οριακά θετική απόδοση για το 2015, η πορεία της ωστόσο είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, τους τζίρους και την προοπτική ενίσχυσης των εσόδων από νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

- Αντίστοιχα περιθώρια ανόδου 35-40% δίνουν οι αναλυτές και για τον τίτλο της Jumbo. Η μέση τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 12,60 ευρώ έναντι της τρέχουσας σα 9,23 ευρώ, με τη μετοχή να έχει φέτος θετική πορεία στο ταμπλό καταγράφοντας κέρδη κοντά στο 10%.

- Για τη Folli Follie τέλος ενώ η πλειονότητα των αναλυτών έχει ουδέτερη θέση, η μέση τιμή στόχος τοποθετείται περίπου 25% υψηλότερα, στα 32,80 ευρώ έναντι των 26,5 ευρώ που έχει σήμερα.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές στόχοι για 10 blue chips

MOTOR OIL

UBS

9,5

buy

Eurobank Sec

10

buy

Pantelakis

10

overweight

Wood Company

11,1

buy

BofA

9

Alpha Finance

8,7

outperform

Barcalys

9

overweight

IGB

8,6

buy από hold

9,5

ΕΛΠΕ

UBS

6,5

buy

SOCIETE GENERALE

5,8

buy

Eurobank Sec

6,9

HOLD

Wood Company

4,9

hold

IBG

6

buy

BofA

6,2

neutral

Nomura

6

neutral

Deutsche Bank

7,2

buy

Barcalys

6

equalweight

Alpha Finance

7

outperform

HSBC

5,65

buy

6,19

ΔΕΗ

Woods & Company

9,6

BUY

Alpha Finance

16,8

outperform

Pantelakis

13,4

overweight

Πειραιώς

15,5

outperform

Goldman Sachs

7,3

neutral

Εθνική

13,1

neutral

CITI

6,1

neutral

IBG

6,2

hold

HSBC

10,4

overweight

10,9

ΟΤΕ

Wood

12,4

buy

UBS

11,2

buy

JP MORGAN

12,5

overweight

Goldman Sachs

12,8

neutral

IBG

10

hold

Citi

15

buy

Eurobank Equities

12,4

buy

Morgan Stanley

11

overweight

Bofa

12,8

buy

Pantelakis

13

buy

Alpha Finance

11

outperform

Euroxx

12,7

overweight

Barcalys

13,1

buy

Deutsche Bank (κάλυψη)

12,5

buy

Piraeus

12

outperform

12,3

ΟΠΑΠ

Wood & Company

12,9

hold

Eurobank Equities

13,4

buy

Euroxx

11

overweight

Alpha Finance

9,8

neutral

Εθνική

12,4

neutral

HSBC

12,5

overweight

IBG

10

accumulate

BOFA

12

neutral

Pantelakis

13

overweight

Citi

9,1

neutral

UBS

11,6

buy

11,6

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

KEPLER CHEUVREUX

8

buy

Eurobank Sec

9,4

buy

Alpha Finance

10

outperform

Euroxx

8

overweight

Wood & Company

8,5

buy

IBG

7,8

buy

Axia Ventures

10,2

buy

Citigroup

7,5

buy

8,7

ΕΧΑΕ

Alpha Finance

6,8

outperform

Euroxx

6,5

overweight

Pantelakis

7,8

overweight

citi

5,8

neutral

WOOD

7,5

buy

IBG

5,3

hold

Eurobank Equities

6,8

buy

6,64

FOLLI FOLLIE

Alpha Finance

34

neutral

Eurobank sec

30,6

hold

HSBC

35,6

overweight

IBG

32

accumulate

NBG

31,7

outperform

Πειραιώς

28,5

neutral

Wood Company

36

buy

CITI

28

neutral

Euroxx

34

equalweight

Bank of America

37,5

buy

32,8

JUMBO

HSBC

14,5

overweight

Citi

12,3

neutral

Εurobank Equities

13,3

buy

Merit

12,4

Hold

Εθνική

13

neutral

IBG

8,6

accumulate

Wood Cpmpany

14

buy

Euroxx

12,5

Overweight

Merril Lynch

12,6

METKA

Eurobank Equities

11

buy

Alpha Finance

13,5

outperform

Citi

13

neutral

euroxx

15

overweight

Wood & Company

14,7

hold

KEPLER CHEUVREUX

14

buy

ΙΒG

15

buy

13,74

Keywords
Τυχαία Θέματα