Είναι ασφαλής ο Προαστιακός;

Ερωτηματικά για την ασφάλεια με την οποία μετακινούνται χιλιάδες επιβάτες του Προαστιακού σιδηροδρόμου προκαλούν τα συνεχή περιστατικά ατυχημάτων που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό. Σήμερα το πρωί, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Αεροδρόμιο μεταφέροντας 150 επιβάτες, εκτροχιάστηκε στην περιοχή του Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών (Σ.Κ.Α.), χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η σύγκρουση προκλήθηκε από σφάλμα του σταθμάρχη, ο οποίος γύρισε το «κλειδί» της διασταύρωσης, την ώρα που ο πεντάδυμος συρμός περνούσε από το σημείο. Από τον
εκτροχιασμό, προκλήθηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές οι οποίες αναμένεται να επισκευαστούν μέχρι σήμερα το το βράδυ. Ειδικά για το τμήμα Μεταμόρφωση – ΣΚΑ, η μεταφορά των επιβατών γινόταν με λεωφορεία.

Το σημερινό περιστατικό είναι το τελευταίο από μία σειρά ατυχημάτων που σύμφωνα με τους εργαζόμενους οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς συντήρησης των συρμών και στη μη χρήση σύγχρονων μεθόδων σηματοδότησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα σημαντικότερα περιστατικά των τελευταίων μηνών:

12 Μαΐου 2011: Συρμός του Προαστιακού συγκρούεται με φορτηγό το οποίο άγνωστοι στάθμευσαν πάνω στις γραμμές στην περιοχή της Μαγούλας. Η γραμμή έκλεισε προσωρινά ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκανε λόγο για δολιοφθορά.

9 Οκτωβρίου 2011: Συρμός του Προαστιακού παρασύρει ηλεκτρικά καλώδια στο τμήμα Πεντέλης – Κηφισίας. Η γραμμή στο σημείο αυτό μονοδρομείται προσωρινά και η κίνηση διεξάγεται με θερμικούς συρμούς.

21 Οκτωβρίου 2011: Εκτροχιασμός συρμού του Προαστιακού (χωρίς επιβάτες) στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Προκαλούνται υλικές ζημιές στο τρένο. Η έλλειψη συρμών είναι εμφανής και έτσι από τις 2 Νοεμβρίου καταργούνται «επ’ αόριστον» τα τοπικά δρομολόγια Νερατζιώτισσα – Αεροδρόμιο.

30 Δεκεμβρίου 2011: Συρμός του Προαστιακού παρασύρει ηλεκτρικά καλώδια στο τμήμα Μαγούλα – Ασπρόπυργος. Οι επιβάτες του συρμού παραμένουν εγκλωβισμένοι για ώρες μέσα στον συρμό. Η γραμμή στο σημείο αυτό μονοδρομείται προσωρινά και η κίνηση διεξάγεται με θερμικούς συρμούς.

18 Ιανουαρίου 2012: Βλάβη στις γραμμές στο Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (Σ.Κ.Α.). Τα δρομολόγια Πειραιάς – Άνω Λιόσια – Πειραιάς του Προαστιακού αναστέλλονται επ’ αόριστον.

21 Ιανουαρίου 2012: Εκτροχιασμός συρμού στην περιοχή του Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών. Μικρή διακοπή στα δρομολόγια και υλικές ζημιές.

Δεν αναφέρονται μικρότερα περιστατικά που πιθανώς και να μην είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου, είναι συνήθης τακτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην δημοσιεύει τα πορίσματα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του κάθε ατυχήματος.
Πηγή: http://athenstransport.com
Keywords
Τυχαία Θέματα