Εικαστικοί «Αντικατοπτρισμοί του παρελθόντος»

Το μνημειακής σύνθεσηςέργο της εικαστικού Μαριάννας Στραπατσάκηπαρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Ταφαντάσματα της Μεσογείου ή Οιαντικατοπτρισμοί του παρελθόντος», ηοποία εγκαινιάζεται στο ΕθνικόΑρχαιολογικό Μουσείο, την Πέμπτη 17Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης,την οποία επιμελείται ο ΑναπληρωτήςΚαθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών τηςΑθήνας Αντρέας Ιωαννίδης, είναι αφιερωμέναστην Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, πουγιορτάζεται στις 18 Μαΐου και προσφέρειδωρεάν είσοδο στο κοινό.


Το εικαστικό

έργο

Το σύγχρονο αυτό έργοτέχνης παντρεύει τα παραδοσιακά υλικάμε τη σύγχρονη τέχνη και την ακίνητηεικόνα με το βίντεο. Πρόκειται για μίαμνημειώδη σύνθεση/βίντεο - εγκατάσταση,που αποτελείται από τέσσερις διαφανείςκυλίνδρους με διπλά τοιχώματα, ένα φύλλοζωγραφισμένης ανοξείδωτης λαμαρίνας,μια οθόνη μέσα σε κάθε κύλινδρο, καθώςκαι μία στρώση βότσαλων γύρω από τουςκυλίνδρους.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη,με κεντρικό άξονα τους πολιτισμούς τηςΜεσογείου και τις κολόνες του ΔυτικούΠολιτισμού, εστιάζει στον υμνητή τουιδανικού ανθρώπου, δηλαδή στον αρχαίοελληνικό πολιτισμό, μέσα από τις εικόνεςτου αρχαίου ναού της Αφαίας στην Αίγινα,οι οποίες προβάλλονται στο βίντεο καιμέσα από τα σχέδια της ανοξείδωτηςλαμαρίνας.

Με αυτόν τον τρόπο,διαβαίνει από το συγκεκριμένο στοδιαρκές και στον αέναο κύκλο γέννησης- θανάτου – αναγέννησης, με συμβολισμούςπου συντελούν στην εναρμόνιση του έργουμε τα αρχαία γλυπτά του χώρου,πραγματοποιώντας, έτσι, τον στόχο τουΕθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πουφιλοδοξεί να αποτελεί πολιτιστικόπυρήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Σύντομο βιογραφικό

Η Μαριάννα Στραπατσάκηείναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια καιιδρυτικό μέλος του Τμήματος Τεχνών Ήχουκαι Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίουκαι επισκέπτρια καθηγήτρια στη ΣχολήΚαλών Τεχνών της Αθήνας.

Έχει παρουσιάσειπερισσότερες από 34 ατομικές εκθέσειςσε Ευρώπη και Αμερική και έχει συμμετάσχεισε 55 και πλέον ομαδικές εκθέσεις σε όλοτον κόσμο. Έργα της φιλοξενούνται σεπινακοθήκες και δημόσιες συλλογές τηςΕλλάδας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογέςστη Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.


Πληροφορίες

Εθνικό ΑρχαιολογικόΜουσείο - Αίθουσα Βωμού, Πατησίων 44 -Αθήνα, τηλ..: 210 8217724. Διάρκεια έκθεσης:17 Μαΐου - 31 Αυγούστου. Ώρεςλειτουργίας: Δευτέρα: 13:30 - 20:00, Τρίτη -Κυριακή: 8:00 - 15:00.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα