Καμπούλ:Δολοφονία ανώτερου διαπραγματευτή

Θύμα δολοφονίας έπεσετην Κυριακή στην Καμπούλβασικός διαπραγματευτής του ΑνώτερουΕιρηνευτικού Συμβουλίου του Αφγανιστάνκαι στενός σύμβουλος του προέδρου ΧαμίντΚαρζάι. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωποςτων υπηρεσιών ασφαλείας, ο διαπραγματευτήςέπεσε νεκρός από πυρά σκοπευτή ο οποίοςεπέβαινε σε όχημα.

Ο Αρσάλα Ραχμάνι, πρώηνηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν καιυπουργός υπό το καθεστώς τους (1996-2001),ήταν βασικός διαπραγματευτής στουςκόλπους του συμβουλίου, του οργάνου πουσυγκρότησε ο Καρζάι για την έναρξη τωνειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τουςαντάρτες Ταλιμπάν με στόχο τον τερματισμότου πολέμου

που διαρκεί ήδη δέκα χρόνιαστη χώρα ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικέςδυνάμεις που έχουν την υποστήριξη130.000 στρατιωτών της Διεθνούς ΔύναμηςΑρωγής του ΝΑΤΟ (Isaf) και στους Ταλιμπάν.

«Λίγο μετά την αναχώρησήτου από το σπίτι του, δέχθηκε σφαίρα ηοποία ερρίφθη από αυτοκίνητο. Η σφαίραδιαπέρασε τον αριστερό του βραχίονακαι σφηνώθηκε στην καρδιά», δήλωσε οεγγονός του θύματος, ο Μοχάμαντ Ουάρις.Λίγο αργότερα, διευκρίνισε, «πέθανε στονοσοκομείο».

Οπως έκανε γνωστόαξιωματούχος που ζήτησε να μηνκατονομαστεί, ο Ραχμάνι «πρόσφατα είχεαποκαταστήσει επαφές με υψηλόβαθμουςΤαλιμπάν», ενώ ηγείτο της επιτροπής τουσυμβουλίου για τους φυλακισμένουςΤαλιμπάν.

Είναι ο δεύτεροςαξιωματούχος, μέλος του συμβουλίου, πουδολοφονείται σε διάστημα μικρότερο τουενός έτους. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτώνκαι πρώην πρόεδρος της χώρας ΜπουρχανουντίνΡαμπανί σκοτώθηκε σε επίθεση καμικάζιστο σπίτι του το Σεπτέμβριο. Η δολοφονίααυτή αποδυνάμωσε σημαντικά τιςειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρουΚαρζάι, του οποίου ο Ραμπανί ήταναπεσταλμένος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα