«Στην Ελλάδα συντελείται μία μεγάλη μάχη»

Μεένα φεστιβάλ υπό τον τίτλο «Εδώ είναι Βαλκάνια», η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανοίγει τις πόρτες της στους δημιουργούς των Βαλκανίων και υποδέχεται από τις 5 έως τις 16 Μαρτίου καλλιτέχνες των γειτονικών μας χωρών. Ο Όλιβερ Φράλιτς, δημιουργός του «Καταραμένος να είναι ο προδότης της πατρίδας του!» μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές, χορευτικές, μουσικές παραστάσεις και περφόρμανς, που θα μετατρέψουν για εννιάμέρες τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικούστοχασμού,

αποκαλύπτοντας μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων, μακριά απότα τρέχοντα στερεότυπα της Δύσης.

Η πρώτηπαράσταση αφορά στο έργο του Όλιβερ Φράλιτς, «Καταραμένος να είναι ο προδότης της πατρίδας του!» και φιλοξενήθηκε στις 5 Μαρτίου , στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Οτελευταίος στίχος του εθνικού ύμνου της πρώην Γιουγκοσλαβίας δίνει τον τίτλο σε αυτή την παράσταση-σοκ του 37χρονου και διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη.

ΟΌλιβερ Φράλιτς κινείται πέρα από τα συνηθισμένα θεατρικά πρότυπα, ανοίγει διάλογο με τους ηθοποιούς και το κοινό και μεταφέρει τον έντονο προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων γενικότερα. Ο Όλιβερ Φράλιτς μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Ερ.: H παράσταση «Καταραμένος να είναι ο προδότης της πατρίδας του!» αναφέρεται στην κατάρρευση τηςπρώην Γιουγκοσλαβίας και των όσων εξελίχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή. Είναι για σας ένας τρόπος διαμαρτυρίας, ένας τρόπος να δηλώσετε τα συναισθήματά σας;

Ολ.Φ.: Δενείναι ότι θέλω απαραίτητα να δηλώσω κάτι αλλά να αντιμετωπίσω το παρελθόν της περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ήθελα να εξερευνήσω ό,τιέχει απομείνει στην μνήμη σχετικά με την ταυτότητα της περιοχής 20 χρόνια μετά την κατάρρευση της χώρας. Αυτή λοιπόν ήταν η αφετηρία μου και προσπάθησα να εξερευνήσω όλα αυτά τα θέματα μέσα από την πολιτιστικήκουλτούρα, την ποπ κουλτούρα και την παρούσα πολιτική κατάσταση. Το πώςβλέπουμε σήμερα τη χώρα, όπου ζούσαμε όλοι μαζί. Και όταν λέω "όλοι μαζί", εννοώ όλες οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και πως βλέπουμε αυτή την περιοχή μέσα από τη σημερινή προοπτική. Είχαμε πολλούς πολέμουςστην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η κοινωνία γενικά έχει τραυματιστεί άσχημα.

Ερ. Ο θάνατος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράστασης. Τι συμβολίζει;

Ολ. Φ.: Οθάνατος συμβολίζει διαφορετικά πράγματα σε αυτό το έργο. Το θάνατο αυτής της χώρας, τον θάνατο του ατόμου και τον συλλογικό θάνατο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι άνθρωποι ακόμα δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς θανάτους που έγιναν στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Και πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριοτης Χάγης ξεκίνησε μία δίκη, όπου η Σερβία και η Κροατία αλληλοκατηγορούνται για γενοκτονία.

Ερ. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού στις Βαλκανικές χώρες, στο θεατρικό σας έργο;

Ολ. Φ.:Κάποιες φορές έχουμε καλή ανταπόκριση. Για παράδειγμα όταν παίξαμε στο Σεράγεβο, στη Βοσνία η παράσταση διεκόπη από το κοινό, καθώς οι θεατές απευθύνθηκαν στον ηθοποιό στην σκηνή, εκείνος τους απάντησε και η παράσταση σταμάτησε για λίγο, μετά όμως συνεχίστηκε. Στη Σλοβενία είχαμεπολύ ψυχρή ανταπόκριση από το κοινό.

Ερ. Πώς αισθάνεστε που η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα;

Ολ. Φ: Ανυπομονώνα δω πως θα αντιδράσει το κοινό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντελείται μία μεγάλη μάχη στην κοινωνία και γίνονται τουλάχιστον προσπάθειες για διαμορφωθεί μία νέα πολιτική κατάσταση, κάτι που θα εναντιωθεί στη νεο-φιλελεύθερη ιδεολογία. Αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα