Δημόσια διαβούλευση για τη βιοποικιλότητα

«Η ύπαρξη ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την εφαρμογή των στόχων της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα συνδέεται με το μέλλον και τη βιωσιμότητα των προστατευόμενων περιοχών της πατρίδας μας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που ξεκινά σήμερα, για το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των στόχων της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα της χώρας, για τα πρώτα πέντε χρόνια (2014- 2019).

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο διαρθρώνεται σε 13 γενικούς στόχους και 40 ειδικούς, που οδηγούν σε 136 ενέργειες- δράσεις στην πενταετία 2014-2019. Επισημαίνεται μάλιστα, ότι οι ενέργειες- δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης μπορεί να υλοποιούνται ήδη, να έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά και όσες πρέπει να σχεδιαστούν για την επόμενη πενταετία.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το σχέδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σε εξέλιξη έργο για την κατάρτιση του εθνικού πλαισίου δράσεων προτεραιότητας, το οποίο αποτελεί «εργαλείο» για τον συντονισμό των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τη διατήρηση, διαχείριση και αποκατάσταση των περιοχών Natura 2000.

Κατόπιν, ο υπουργός ΠΕΚΑ θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την υιοθέτηση και την έγκριση της εθνικής στρατηγικής και του πενταετούς σχεδίου δράσης υλοποίησης των στόχων, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα ανταποκρίνεται και στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη διεθνή σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα, της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι «με αίσθηση της ευθύνης μας στις επόμενες γενιές, οργανώνουμε βήμα-βήμα μια στέρεα επιστημονική βάση για την ενσωμάτωση της διατήρησης και της αειφορικής χρήσης της βιοποικιλότητας σε εθνικό επίπεδο και την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου και λειτουργικού εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, προσαρμοσμένου της σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 και θα διεξάγεται στον ιστότοπο http://www.opengov.gr/minenv/?p=5562.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα