Δημοπρατούν αρχαία ελληνικά αντικείμενα

Αρχαία ελληνικά κοσμήματα πρόκειται να βγάλει στο σφυρί στις 26 Απριλίου ο Οίκος Κρίστις, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το www.tovima.gr, πρόκειται για ένα ελληνικό χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς, άγνωστης όμως, προέλευσης, καθώς και πολλά αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χρυσά κοσμήματα, με προέλευση στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από ιδιωτικές συλλογές. Γεγονός, που όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπορεί να είναι ύποπτο, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά για το πώς και το γιατί κατέληξε στον συγκεκριμένο

κάθε φορά κάτοχο. Το στεφάνι χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3-2ο πΧ αιώνα) όπως και τα περισσότερα από τα άλλα κοσμήματα.

Η τιμή αναφοράς είναι μεταξύ των 100.000 και 150.000 λιρών, ήτοι ως τις 180.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην περιγραφή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οίκου, όπου αναγράφεται ότι, το στεφάνι έχει διάμετρο 21 εκατοστά και αποτελείται από τέσσερα μέρη ενώ τα φύλλα και οι καρποί μυρτιάς στερεώνονται σε πολύ λεπτά στελέχη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι έχουν προσθέσει ένα κούμπωμα στα άκρα του.

Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτουν οι Κρίστις, ο Οίκος το αγόρασε πριν από το 1987 από κάποιον Βρετανό αριστοκράτη αντί 15.400 λιρών, ενώ αναφέρεται επίσης ότι βρισκόταν στο «Hever Castle» και εν τέλει σε ιδιωτική, ελβετική συλλογή.

Επίσης, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αυτή η τελευταία αναφορά είναι το «καμπανάκι» που κτυπά για πιθανή ύποπτη προέλευση καθώς η Ελβετία, λόγω της λεγόμενης «ελεύθερης ζώνης» των τελωνείων της αποτελεί το βασικό προορισμό παρανόμως διακινουμένων αρχαιοτήτων και από την Ελλάδα.

Μεταξύ των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων που πρόκειται να δημοπρατηθούν, υπάρχουν χρυσά βραχιόλια (το ακριβότερο προς 80.000 - 100.000 λίρες), σκουλαρίκια, ένα χρυσό κολιέ (25.000 - 35.000 λίρες), ηράκλειο άμα (40.000 - 60.000 λίρες), ορισμένα εκπληκτικά γυάλινα αγγεία κ. α. Ενδιαφέροντα είναι και τα βυζαντινά κοσμήματα κυρίως σκουλαρίκια και δακτυλίδια αλλά και βραχιόλια (5ος-6ος αιώνας μ. Χ.) με σταυρό και την ελληνική επιγραφή «Εκείνος που ζει με τη βοήθεια του Υψίστου» (40.000 - 60.000 λίρες).

Στην ίδια δημοπρασία εξάλλου βγαίνουν και τα αντικείμενα της ιδιωτικής Συλλογής Groppi, που αποτελείται κυρίως από αιγυπτιακές αρχαιότητες, πλην όμως υπάρχουν και ελληνικά όπως ο μελανόμορφος κορινθιακός κρατήρας (550.000 λίρες), μινωικά και μυκηναϊκά αντικείμενα κ. α.

Keywords
Τυχαία Θέματα