«Επιτροπή για την πρόληψη κρίσεων»

Να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος σε παγκόσμιο επίπεδο που θα αφορά τη μελλοντική επίλυση κρίσεων που έχουν στο επίκεντρο τους το κρατικό χρέος επιδιώκει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η εμπειρία από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και το πεδίο εφαρμογής για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους προκάλεσαν σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να συζητηθούν την προσεχή περίοδο»,
αναφέρει το IIF σε ανάλυση του ενόψει των συναντήσεων της G-20 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο αργότερα τον Απρίλιο.

«Ένας τέτοιος προβληματισμός θα βοηθήσει τα κράτη και τους πιστωτές τους από τον ιδιωτικό τομέα να διαμορφώσουν τις κατάλληλες πρόσθετες κατευθυντήριες οδηγίες για πιο αποτελεσματικούς τρόπους τόσο για την αποτροπή όσο και, εφόσον είναι αναγκαία, για την επίλυση μελλοντικών κρίσεων κρατικού χρέους», προσθέτει το Ινστιτούτο.

Ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα διευκρίνισε ότι το Ινστιτούτο κάνει λόγο για κατευθυντήριες οδηγίες και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να προετοιμάσει το κλίμα για πιθανές μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρώπη.

Η παρέμβαση αυτή «ούτε είχε επείγοντα χαρακτήρα, ούτε είναι προληπτική», σημείωσε ο Νταλάρα μιλώντας σε δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Χρειάζεται να γίνει μια αξιολόγηση, πρόσθεσε, για το γεγονός ότι πολλές οικονομίες άφησαν τα χρέη τους να διογκωθούν σε μη συνετά επίπεδα.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε κάποια χώρα στην Ευρώπη η οποία να χρειάζεται... μια μαζική εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους», δήλωσε.

Το IIF επαναλαμβάνει εξάλλου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τους πόρους που έχουν δεσμεύσει στο τείχος προστασίας έναντι της κρίσης, αλλά και να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν πιθανά χρηματοδοτικά κενά στα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Το Ινστιτούτο σημειώνει ταυτόχρονα την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην ελληνική περίπτωση το χρέος του ιδιωτικού τομέα έχασε την προτεραιότητα έναντι του επίσημου τομέα. Κάλεσε επίσης τις μεγάλες χώρες να υιοθετήσουν τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) στα κυβερνητικά ομόλογα που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να επιβάλουν ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αν και τέτοιες ρήτρες βοήθησαν την Ελλάδα και το IIF να εξασφαλίσουν μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το IIF σημειώνει ότι η αναδρομική εισαγωγή των CACs εγείρει μια σειρά από ανησυχίες.

Αυτό «θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επενδυτές στο να προτιμούν  ομόλογα διεθνούς δικαίου αντί για ομόλογα εγχώριου δικαίου που εκδίδουν αδύναμες χώρες για να ελαχιστοποιήσουν τον κρατικό κίνδυνο», σημειώνει το IIF.

Αναφέρει τέλος ότι θα δημιουργήσει ειδική επιτροπή με αντιπροσώπους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να αναπτύξει τις αρχές «για την ενίσχυση της πρόληψης και επίλυσης των κρίσεων».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα