Στα χέρια των θεσμών η νέα ελληνική πρόταση

Η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει "αντιπρόταση" στους θεσμούς, "οι οποίοι την μελετούν", δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο

απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν "τα περιθώρια" διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Επιβεβαιώνει κυβερνητική πηγή ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε τρία μέτωπα από τα οποία θα οποία θα κριθεί η επίτευξη της συμφωνίας. Πρόκειται για το ύψος του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015-2016, τον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, τα οποία, πάντως, σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται μεταξύ τους ως προς την επίδραση τους στη διαμόρφωση του μεγεθών του προϋπολογισμού και του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Με βάση και τις διαβουλεύσεις αυτές που ολοκληρώνονται σήμερα, με την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη, οι οποίοι είχαν συζητήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν θα διαμορφωθεί η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή, η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα αποτελεί εξέλιξη της προτάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα δύο επόμενα μέτωπα.

Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6 % και 11% της πρότασης της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ ακόμη και με τις αναπροσαρμογές δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Ετσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο,πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere de la serra προειδοποιεί πως αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα είναι η αρχή του τέλους για την Ευρώπη. Δεν θέλουμε εκλογές, προσθέτει, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητο το αίτημα μετά από 5 χρόνια λιτότητας να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξήσουμε την τιμή του ρεύματος κατά 10% όταν χιλιάδες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό.

«Η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία-επίλυση. Αυτή που μας προσφέρθηκε δεν είναι βιώσιμη και σε αυτό δεν διαφώνησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη χθεσινή μας συνάντηση», δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Επέκταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016 πρόσφεραν οι δανειστές με αντάλλαγμα δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μειώσεις συντάξεων αλλά και αυξήσεις φόρων, κάτι που όμως «δεν αποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας» γράφει η Wall Street Journal.

Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για την Ελλάδα. Καζάνι που βράζει η G7 για την Ελλάδα, λένε οι Financial Times και προσθέτουν ότι διαψεύστηκαν οι ελπίδες του Τσίπρα καθώς ο Ομπάμα τού έριξε την ευθύνη. «Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στο χείλος αλλά από μέρα σε μέρα στη χρεοκοπία» και «αυτό το γνωρίζουν οι περισσότεροι Ελληνες» λένε οι New York Times, τονίζοντας πως είναι παράλογο να προσπαθούμε να σώσουμε την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το Bloomberg γράφει πως μεγαλώνει το χάσμα Μέρκελ-Σόιμπλε με αφορμή την Ελλάδα και πως η διαφωνία τους έχει επεκταθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα