Μεγαλώνει το χάσμα Μέρκελ - Σόιμπλε

Το χάσμα μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για την Ελλάδα μεγαλώνει καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο για τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η Merkel είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις

για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, ενώ ο Schaeuble είναι πρόθυμος να αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ εκτός και εάν η χώρα πάρει μέτρα για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της στη νομισματική ένωση, αναφέρει οι πηγές στο πρακτορείο.

Το χάσμα αυτό εντοπίζεται και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Merkel, η οποία νιώθει όλο και πιο άβολα με το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην επιτροπή για τον προϋπολογισμό να αποφασίσει την εκταμίευση έως και 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και εξετάζει μια ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για κάποια συμφωνία που θα περιλαμβάνει αλλαγές σε προηγούμενες συμφωνίες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πολλοί βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας των 311 βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών το βρίσκουν δύσκολο να στηρίξουν τη θέση της καγκελαρίου και θα πήγαιναν στην πλευρά του Schaeuble εάν υποχρεώνονταν να επιλέξου, αναφέρουν οι πηγές.

Ορισμένοι συζητούν εάν η Merkel θα χρειαστεί να συνδέσει μια απόφαση για το πρόγραμμα διάσωσης με ψήφο εμπιστοσύνης για να συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη, αναφέρει μια πηγή.

Μια συμφωνία χωρίς δεσμευτικές υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνει αποδεκτή ακόμα και από αυτούς που υποστηρίζουν την Merkel, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβανομένων, αντιτίθενται σε μια ψηφοφορία της τελευταίας στιγμής στα τέλη του μήνα, αναφέρει μια πηγή. Οι βουλευτές θέλουν χρόνο για να εξετάσουν τη συμφωνία που θα τους παρουσιαστεί και δεν θέλουν να πιεστούν για να πάρουν μια βιαστική απόφαση, προσθέτει.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα