Διαφωνίες για το ύψος του «κουρέματος»

Ορόσημο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι αυριανές αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για το ελληνικό χρέος. Σε υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της όποιας συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με αιχμή τη μόνιμη διεθνή εποπτεία που ζητά το Βερολίνο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που εγείρεται στο εσωτερικό. Ο  υπ.Οικονομικών, ο οποίος σήμερα θα μετάσχει στη συνεδρίαση του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ , τόνισε ότι ζητήματα όπως αυτό της νέας συμφωνίας με την τρόικα

πρέπει να ψηφίζονται στη βουλή ει δυνατόν με ευρεία πλειοψηφία επειδή είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο.


Ο κ. Βενιζέλος είχε νωρίτερα σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και τηλεφωνική διάσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.      

Στις 11.30 το πρωί, δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει ο πρωθυπουργός.

Μάχη μέχρις εσχάτων, την ίδια ώρα, στους κόλπους της ευρωζώνης, αλλά και  μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών και των τραπεζιτών, που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν κούρεμα μεγαλύτερο του 40%, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν όρια ως προς το ύψος των απωλειών τους.


Σαφή προειδοποίηση ότι μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήτοι σε χρεοκοπία, απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Charles Dallara, κι ενώ η Αγκέλα Μέρκελ υπολογίζει σε «κούρεμα» 50% με 60%.

Υπέρ της ενίσχυσης του ελέγχου στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, των οποίων τα οικονομικά ολισθαίνουν επανειλημμένα τάχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ.


Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σημείωσε ότι η κηδεμονία μιας χώρας - μέλους δεν είναι ούτε θεσμικώς, ούτε και νομικώς αποδεκτή.

Πολιτικό αδιέξοδο, εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, που δέχεται πιέσεις από τον γαλλογερμανικό άξονα για λήψη νέων μέτρων. Σε «ναυάγιο» κατέληξε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και κυβερνητικού εταίρου, Ουμπέρτο Μπόσι.
Με επίσημο ανακοινωθέν του ο Ιταλός πρωθυπουργός διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους εταίρους του πως «κανένας, στο εσωτερικό της Ένωσης, δεν μπορεί να βαπτισθεί επίτροπος και να μιλά εξ ονόματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών λαών».

Keywords
Τυχαία Θέματα