Διαδηλώσεις στη Γεωργία

Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα στο Τμπιλίσι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με αίτημα την αποχώρηση του γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, την επομένη βίαιων συμπλοκών που σημειώθηκαν με την αστυνομία.Χθες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό κατά των διαδηλωτών, δηλώνοντας ότι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από αντιπολιτευόμενους. Ωστόσο οι τελευταίοι κατηγόρησαν τις δυνάμεις της τάξης ότι εκείνες προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια.

Περίπου 300 διαδηλωτές πέρασαν εξάλλου τη νύχτα μπροστά από την έδρα της γεωργιανής τηλεόρασης και πολλοί από αυτούς ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αντιπολίτευση ζητεί την αποχώρηση του Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για απολυταρχική διακυβέρνηση της χώρας. 

"Δεν θα μας πάρει καιρό να ανατρέψουμε τον Σαακασβίλι", δήλωσε η Νίνο Μπουρτζανάντζε, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, η οποία έχει περάσει στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Η Μπουρτζανάντζε, η οποία ηγείται κόμματος της αντιπολίτευσης, κάλεσε επίσης σήμερα τους υποστηρικτές της να μετάσχουν την Τετάρτη στη διαδήλωση άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο έχει καλέσει σε μια "Ημέρα Οργής" στην πλατεία Ελευθερίας στο Τμπιλίσι.

"Καλούμε τους υποστηρικτές μας να πάνε στην πλατεία Ελευθερίας την Τετάρτη και να μείνουν εκεί μέχρι τέλους", δήλωσε η πρώην σύμμαχος του Σαακασβίλι ενώπιον των διαδηλωτών που βρισκόντουσαν έξω από το κτίριο της τηλεόρασης.

Περίπου 6.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν διαδηλώσει το Σάββατο στην πλατεία Ελευθερίας του Τμπιλίσι. Ωστόσο χθες οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ήταν γύρω στους 2.000.
Keywords
Τυχαία Θέματα