Δεσμεύσεις για αποκατάσταση του Ασπροπύργου

Στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, το οποίο καιγόταν επί 6 ημέρες, δημιουργώντας τοξικό σύννεφο στην Αττική. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που παρέμειναν στο εργοστάσιο, ύστερα από μπαράζ απολύσεων τον περασμένο Απρίλιο, είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο και ζητούν τα δεδουλευμένα τους.

Εν τω μεταξύ, κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο θα εκταμιευθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την αποκατάσταση της περιοχής του Ασπροπύργου και την προστασία της υγείας των κατοίκων γύρω από το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν μετρήσεις για τις διοξίνες που εκλύθηκαν από την πολυήμερη πυρκαγιά, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να απειλήσουν την υγεία μας μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Σε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προανήγγειλε προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για αυστηροποίηση των ελέγχων και του καθεστώτος αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων.


Και καθώς η πυρκαγιά στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επόμενη μέρα. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο αυτή η πυρκαγιά κι οι διοξίνες που εκλύθηκαν, μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Κηπευτικών Καλλιεργειών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη Νίκη Λυμπεράκη, πρέπει άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι, κυρίως στα λαχανικά που καλλιεργούνται στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει υπάρξει επιβάρυνση και σε τί ποσοστό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη επίδραση από τις διοξίνες αυτές, καθώς έχουν συγκεκριμένο χρόνο που μπορούν να μείνουν δραστικές.
Keywords
Τυχαία Θέματα