Τουριστική Καρπασία: Το ωφελιμότερο ΜΟΕ για το μέλλον μας

Η υλοποίηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ενδεχομένως να πάρει ουσιαστική και, ίσως, καθοριστική τροπή που δυνητικά θα επηρεάσει το μέλλον της Κύπρου.

Ως γνωστό, τα προς συζήτηση ΜΟΕ αποσκοπούν σε κάποια μορφή χαλάρωσης του διαχωρισμού και σε κάποια μορφή αύξησης των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σαν προοίμιο της (επερχόμενης) λύσης σίγουρα επιδρούν θετικά.

Στα, υπό υλοποίηση, προτεινόμενα ή συμφωνηθέντα μέτρα δεν τίθενται,

όμως, βάσεις ουσιαστικής συνεργασίας και ουσιαστικής επιμέτρησης των αντοχών της σύμπραξης, ούτε έχει δημιουργηθεί ουσιαστικό (μετρήσιμο) οικονομικό ή κοινωνικό όφελος. Το θέμα της Αμμοχώστου θεωρείται ως μη άμεσα εφαρμόσιμο διότι, για λόγους διαπραγμάτευσης, έχει συνδεθεί με την λειτουργία του αεροδρομίου Τύμπου και του λιμανιού Αμμοχώστου .

Προβάλει επιτακτική ανάγκη για ΜΟΕ ψηλότερης οικονομικής και κοινωνικής αξίας. Το ζητούμενο, πλέον, είναι η εφαρμογή πιλοτικών ΜΟΕ με αναπτυξιακό οικονομικό χαρακτήρα που θα ωφελήσουν συνολικά τους συμμετέχοντες και, θα αποφέρουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξία στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή προσφέρεται για πιο τολμηρά και ουσιαστικά βήματα.

Γιατί, κατά την κρίση μας, αποτελεί η Καρπασία την ιδανική αφετηρία επανένωσης, συνεργασίας και ανάπτυξης της Κύπρου;

Η Καρπασία διατήρησε ειδικό στάτους λόγω της παραμονής των εγκλωβισμένων μας. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν ακόμα στα σπίτια τους και αποτελούν τον αυτονόητο πυρήνα για πιλοτική επανεγκατάσταση όσων αυτοχθόνων κατοίκων το επιθυμούν. Η δυνατότητα επιστροφής ή αυτονόμησης της Καρπασίας έχει ήδη συζητηθεί, και άρα, είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η περιοχή Ριζοκαρπάσου προσφέρεται παράλληλα για ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, όπως προέβλεπε η πρώτη τουριστική μελέτη το 1962. Οι φυσικές ομορφιές και το γεγονός πως έμεινε ανέγγιχτη δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία ενός νέου αιχμικού τουριστικού πυρήνα για καθιέρωση της Καρπασίας, ως του πιο ποιοτικού τουριστικού προορισμού στην Μεσόγειο. Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει το σημείο κοινών τουριστικών επενδύσεων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών συμφερόντων.

Η τουριστική μελέτη του 1962 προέβλεπε τη δημιουργία μέχρι 5000 τουριστικών κλινών, μαρίνων και άλλης τουριστικής και πολεοδομικής υποδομής που θα μετατρέψει την περιοχή σε παράδεισο αυθεντικής κυπριακής εμπειρίας διακοπών.

Η ανάπτυξη της περιοχής μπορεί να γίνει, με αυτόνομη διοίκηση από τους κατοίκους και επενδυτές σε μια σύμπραξη όλων των Κυπρίων, με (προσωρινή) ευρωπαϊκή επιτήρηση. Όραμα όλων πρέπει να είναι να αποδειχτεί στην πράξη το μέγεθος των κοινών δυνατοτήτων και τα οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρο. Στόχος είναι επίσης να δημιουργηθούν πηγές οικονομικής δραστηριότητας για να επωμιστούν το κόστος επανένωσης.

Η Καρπασία μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφετηρία επίλυσης του κυπριακού. Πρώτιστα γιατί δεν χρειάζεται μετακινήσεις πληθυσμών και τα εμπόδια, για την επιστροφή σε πρώτη φάση (τουλάχιστον) των Ριζοκαρπασιτών, δεν φαίνονται ανυπέρβλητα. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί υποδομή για τις όποιες στεγαστικές ανάγκες προκύψουν.

Η τουριστική ανάπτυξη της Καρπασίας θα δημιουργήσει ανάγκες για απασχόληση με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα το τουριστικό μοντέλο της Καρπασίας θα τοποθετήσει την Κύπρο στον χάρτη των ποιοτικών προορισμών, κάτι που έχει άμεση ανάγκη η Κύπρος, ενώ δεν θα ανταγωνίζεται το μέτριο υπάρχων τουριστικό προϊόν. Επιπλέον θα υπάρξουν άμεσες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, και άμεση εισροή συναλλάγματος στην κυπριακή οικονομία.

Η διαμάχη του ποιος έφταιξε λιγότερο ή περισσότερο, πρώτος ή ύστερος στο παρελθόν, δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ άπειρον ανάμεσα στους Κύπριους. Σήμερα το τι χρειάζεται περισσότερο είναι, να δούμε το παρελθόν σαν μια κακή παρένθεση, και να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον της νήσου μας.

Η εφαρμογή πιλοτικών σχεδιασμών που δημιουργούν ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας, όπως αυτό που προσφέρει η Καρπασία, αξίζει να μελετηθεί και να προωθηθεί άμεσα για το ευοίωνο και μέλλον της κοινής πατρίδας.

Εμείς, οι άνθρωποι του τουρισμού, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ουσιαστικά την όποια προσπάθεια μέσα στις προαναφερόμενες παράμετρούς ειλικρινών προθέσεων.

Ο Πόλυς Γ. Καλλής είναι ο τέως Πρόεδρος ΠΑΣΥΔΙΞΕ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα