«Δεν υποσχέθηκα περίπατο στο δάσος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού προς το εσωτερικό: «Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο ΑΛέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Ο κ. Τσίπρας

απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων, αποδίδοντάς το σε «φήμες» για νέα πακέτα που «πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν» και πρόσθεσε «εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit».

Ακόμη, χαρακτήρισε αναστρέψιμη τη ζημιά από την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων. «Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Βαρουφάκη επεσήμανε «σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε, πως «δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα 30.000 μελών, στο οποίο στηρίζουν τις ελπίδες τους 3.000.000 πολίτες» και πρόσθεσε πως η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο ως εκ τούτου αναρωρητήθηκε πως θα ήταν δυνατό να ενταχεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το χώρο.

Δήλωσε πως φέρει και ο ίδιος την ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, όπως είπε και πρόσθεσε πως «αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά. Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, και το να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία».

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή την στάση της Αριστερής Πλατφόρμας είπε: «Υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Τη σέβομαι και για αυτό δε ζήτησα κυρώσεις. Να πάμε σε μια συντεταγμένη συζήτηση και να πάρουμε τις αποφάσεις και να συνεχίσουμε. Δεν μπορείς να καταψηφίζεις νομοσχέδια και να στηρίζεις την κυβέρνηση ταυτόχρονα. Εκβιασμένη ενότητα δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Το να λέμε ότι το μεγάλο ΟΧΙ ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δραχμή είναι λαθροχειρία. Εγώ δεν ζήτησα κάτι τέτοιο, ούτε ο λαός κατάλαβε κάτι τέτοιο».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άψογες τις προσωπικές σχέσεις του με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως «οι επιλογές του καθενός και καθεμιάς, ιδίως αν έχουν θεσμική ευθύνη, παράγουν ένα αποτέλεσμα. Είναι σουρεαλισμός το να λες ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε: «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη».

Όπως είπε η πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή είναι η πρόταση της λογικής. «Να ολοκληρωθεί πρώτα η συμφωνία. Αν ορισμένα μέλη της ΚΕ επιμένουν να ξεκαθαρίσουμε τώρα, τότε το θέμα πρέπει να πάει στα μέλη και όχι σε Κεντρικές Επιτροπές ή σε Πολιτικά Συμβούλια. Καλό θα ήταν να στηθεί μια κάλπη».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης τονίζοντας «δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο. Υποσχεθήκαμε σκληρή διαπραγμάτευση και την κάναμε υπό συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

«Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα και αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία πύρρειο νίκη των εταίρων, ηθική νίκη της Ελλάδας και της αριστεράς, αλλά με επώδυνο οικονομικό συμβιβασμό.

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού. Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», ανέφερε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας «πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε».

Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε.

Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.

Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξή στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του "Στο Κόκκινο" και εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.
Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". 'Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.

Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ, σημείωσε.
Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν, είπε ο πρωθυπουργός.

Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα "ευρώ η δραχμή". Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, πρόσθεσε.

Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου "να τα βροντήξω", όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή, τόνισε.

Για το νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεμβασισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό. Εχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί. Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».

Keywords
αλέξης τσίπρας, ζωή κωνσταντοπούλου, μνημονιο, τσιπρας, νέα, βρυξέλλες, συριζα, δραχμη, βουλη, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, τραπεζες, ελλαδα, αθηνα, μερκελ, μμε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βαρουφακης, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, κομματα, βγαινουν, το θεμα, γνωμη, ηθικη, θεμα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αφορμη, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δρομος, εγινε, εδινα, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λογο, μηνες, μπορεις, νικη, νηφαλια, παμε, περιβαλλον, πιθανοτητες, συζητηση, συντομα, σοσιαλδημοκρατια, σουρεαλισμος, στα ακρα, σχεδιο, τρια, ωρες, δικαιωμα, ειπαμε, χωρα, καρδια, μοιαζει, μπροστα, οργανα
Τυχαία Θέματα