Επίσκεψη Φαμπιούς στην Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Τεχεράνη με στόχο την επανάληψη των διμερών σχέσεων μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

"Είναι ένα σημαντικό ταξίδι. Είμαστε δύο μεγάλες ανεξάρτητες χώρες, δύο
μεγάλοι πολιτισμοί. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, για λόγους που όλοι γνωρίζουν, στις σχέσεις μας υπήρξε ένταση, αλλά τώρα χάρη στην πυρηνική συμφωνία τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν", δήλωσε ο Φαμπιούς κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στην ιρανική πρωτεύουσα, πριν αρχίσει σειρά διαπραγματεύσεων με ιρανούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τους υπουργούς Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ, Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου Μοχαμάντ Ρεζά Νεματζαντέχ και με την αντιπρόεδρο αρμόδια για το περιβάλλον Μασουμέχ Εμπτεκάρ.

Μετά τη συνάντησή του με τον ιρανό ομόλογό του, ο Φαμπιούς διευκρίνισε ότι κομίζει επιστολή-πρόσκληση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ προς στον Χασάν Ροχανί για να επισκεφθεί ο πρόεδρος του Ιράν τη Γαλλία τον Νοέμβριο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

"Η επίσκεψη αυτή συνιστά την ευκαιρία για το Ιράν και τη Γαλλία να επαναπροωθήσουν τις σχέσεις τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, κυρίως του οικονομικού τομέα, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε να κάνουμε μαζί", σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, κυρίως στα περιφερειακά ζητήματα, υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές θέσεις" υποδηλώνοντας τη Συρία και την Υεμένη αλλά και τη θέση του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα