«Δεν βλέπω ουσιαστικές αλλαγές»

«Δεν προβλέπω να υπάρξουν σύντομα ουσιαστικές αλλαγές στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο πρώην διευθυντής του βρετανικού περιοδικού Economist Μπιλ Έμοτ στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Σύμφωνα με τον Έμοτ -που θεωρείται από τις εμπειρότερους ευρωπαίους οικονομικούς αναλυτές- «η συμφωνία για την δημιουργία ασπίδας κατά των σπρεντ, έτυχε λανθασμένης ερμηνείας. Η Ισπανία και η Ιταλία την εξέλαβαν ως μια απεριόριστη δέσμευση για την

αγορά χρέους των χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά, η Γερμανία, δεν είναι αυτής της γνώμης».

Ο επί σειρά ετών διευθυντής του Economist πιστεύει ότι «το σπρεντ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία» και θεωρεί ότι «το πιο άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η δημιουργία ενός συστήματος εποπτείας των τραπεζών που να παραχωρεί επιπλέον δικαιοδοσίες στις Βρυξέλλες».

«Για την Ιταλία υπάρχει όμως ένα επιπλέον πρόβλημα, η πολιτική αβεβαιότητα. Το σύστημα παροχής βοήθειας δεν θα είναι αποτελεσματικό αν δεν καταφέρουμε να έχουμε μια ιταλική κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα ετών, όχι μηνών», συμπληρώνει ο Έμοτ, ο οποίος πρότεινε την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Για την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο γνωστός βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι «η θέση της δεν μπορεί να αλλάξει. Διότι η γερμανική πολιτική απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ελαστικότερης ερμηνείας της δημοσιονομικής πειθαρχίας , όπως και την υιοθέτηση των Ευρωομολόγων».

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κι αν οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές του 2013, διότι η συγκεκριμένη γραμμή εκφράζει την βούληση της γερμανικής κοινής γνώμης», πρόσθεσε ο πρώην διευθυντής του Economist.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα