Δεν θα συμμετάσχει σε μείωση ελληνικού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται ενάντια στο να συμμετάσχει σε μείωση του ελληνικού χρέους, μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα, Die Welt. «Ενδεχόμενη ανάγκη περαιτέρω εξωτερικής χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί μόνο από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην εφημερίδα. Ο Asmussen ξεκαθάρισε
πως μία αναδιάρθρωση χρέους εις βάρος της ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμβεί. «Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, καθώς αυτό θα συνιστούσε παράνομη νομισματική χρηματοδότηση κράτους», είπε στη Die Welt.

Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμη και εάν η Ελλάδα καταφέρει να σφραγίσει το έλλειμμα προϋπολογισμού, ίσως η χώρα παρουσιάσει ανάγκη για νέα εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς τόσο η ανάπτυξη όσο και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Ο Asmussen δήλωσε πως προτιμά η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. «Η χώρα θα πρέπει ωστόσο να εργαστεί σκληρά για αυτό και το κλειδί είναι στα χέρια της Αθήνας», πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος αλλά και για τα δύο επόμενα.

«Απαιτούνται σαφή και ισχυρά μέτρα στο μέτωπο των εσόδων και των δαπανών», είπε.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα