To έλλειμμα προβληματίζει τους Γάλλους

Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση, την Παρασκευή, της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, πολλά στελέχη και βουλευτές της αριστερής πλειοψηφίας της Γαλλίας εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ της το 2013.

Ο πρώτος που διερωτήθηκε μεγαλοφώνως για το θέμα αυτό ήταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν. "Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί,

όμως αυτό δεν μπορεί να το πει η Γαλλία", είπε ο Μπαρτολόν την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητείται "η ίδια προσπάθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες όταν υπάρχει ανάπτυξη και όταν δεν υπάρχει".

Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από το 4,5% στο 3% του ΑΕΠ θα ήταν απολύτως εφικτός αν η Γαλλία περνούσε μια περίοδο ανάπτυξης όμως "στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο", είπε από την πλευρά της η Ελιζαμπέτ Γκιγκού, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, στο +0,8%, ποσοστό που θεωρείται αισιόδοξο από τους οικονομολόγους οι οποίοι, κατά μέσο όρο, προβλέπουν ανάπτυξη +0,5%. Στον πρώτο προϋπολογισμό του προέδρου Φρανσουά Ολάντ η κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εγκαταλείψει το στόχο του 3% χωρίς να αποδυναμώσει τη θέση της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή και χωρίς να προκαλέσει πανικό στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, σε δηλώσεις που έκανε πριν από περίπου δέκα ημέρες στη Μασσαλία, ήταν κατηγορηματικός: "Η συζήτηση (για το 3%) δεν έχει ανοίξει και δεν θα ανοίξει". "Εάν δεν τηρούσαμε το 3%, οι αγορές θα έλεγαν ότι δεν είμαστε σοβαροί, δεν είμαστε αξιόπιστοι και τα επιτόκιά μας θα αυξάνονταν όπως αυτά της Ισπανίας", προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Μπαρτολόν πάντως υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του 3% και να δώσει μια απάντηση, για παράδειγμα όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για κάθε χώρα, τον ερχόμενο Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα