Είναι ακριβή η «πράσινη» ενέργεια

Η Γερμανία οφείλει να χαλιναγωγήσει τα αυξανόμενα κόστη στην επιδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ειδάλλως κινδυνεύει να υπερχρεώσει τους καταναλωτές, προειδοποίησε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

«Χρειαζόμαστε ένα όριο ταχύτητας», δήλωσε εμφατικά ο Έτινγκερ, αναφερόμενος στα αυξανόμενα κόστη για τη χρηματοδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από εναλλακτικές πηγές-όπως η αιολική και η ηλιακή-καθώς η Γερμανία επέλεξε να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Οι

επιχορηγήσεις αυτές επιτάχυναν, πέρα από κάθε πρόβλεψη, τις εγκαταστάσεις σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην ακριβότερη ενέργεια.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία, ο Έτινγκερ δήλωσε πως η προβλέψεις των ειδικών για το κόστος των χρεώσεων για την πράσινη παράμετρο στο ρεύμα, στα πλαίσια του Νόμου για την Πράσινη Ενέργεια (EEG), αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα πέντε λεπτά/κιλοβατώρα το 2013, δηλ. 40% μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα στα επόμενα έτη η τιμή ενδέχεται να ανέβει στα 6 ή 7 λεπτά και εάν προστεθεί επίσης και ο ΦΠΑ να φθάσει και τα 9 λεπτά.

Μία αύξηση πάνω από τα 5 λεπτά μεταφράζεται σε 70 ευρώ επιπλέον στα 900 ευρώ που κατά μέσον όρο καλείται να πληρώσει μέσα στο 2012 ένα νοικοκυριό στη Γερμανία, εκ των οποίων τα 150 ευρώ διατίθενται για την πράσινη ενέργεια.

Για το τρέχον έτος το συνολικό κόστος του EEG θα φθάσει τα 16 δισεκ. ευρώ, ενώ το ερχόμενο έτος προϋπολογίζεται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 20 δισεκ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινωφελούς εταιρείας ενέργειας RWE Πέτερ Τέριουμ δήλωσε από την πλευρά του πως οι χρεώσεις για την πράσινη ενέργεια ενδέχεται να φθάσουν τα 5,3, ή 5,4 λεπτά.

«Αυτό είναι πολύ», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος η κοινή γνώμη να στραφεί ενάντια στη στρατηγική υπέρ των ανανεώσιμων πηγών.

Οι Έτινγκερ και Τέριουμ τόνισαν στην ίδια συνεδρία πως η επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-οι οποίες χρειάζονται κάποια ώθηση στα αρχικά τους στάδια για να καταστούν ανταγωνιστικές στην αγορά ενέργειας-θα πρέπει να οργανωθούν καλλίτερα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιπροσωπεύουν τις τάσεις εναρμονισμού του συνολικού τομέα.

Η Γερμανία υιοθέτησε την πολιτική αυτή δίχως να διαβουλευτεί με τους γείτονές της και στις επερχόμενες εκλογές του 2013 αναμένεται το θέμα του κόστους της ενέργειας να αποτελέσει ένα από τα κυριότερα στην προεκλογική ατζέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα