«Δεν κάνουμε υπαναχώρηση στα εθνικά θέματα»

Η ελληνική οικονομική κρίση και η βοήθεια από τους εταίρους της, δεν σημαίνουν πως η Ελλάδα θα κάνει την παραμικρή υπαναχώρηση στην πολιτική της στα εθνικά θέματα, διαμήνυσε με έμφαση ο 'Έλληνας πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Καρλ Ρένερ» του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, στη Βιέννη, με θέμα
«Κρίση χωρίς τέλος. Η Ελλάδα αναζητεί τη διέξοδο».

Ως κεντρικός εισηγητής στην εκδήλωση, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και στις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση, η οποία, όπως είπε, δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτική, κοινωνική, είναι κρίση του πολιτικού συστήματος, του Κράτους Δικαίου, των αξιών, της Δημοκρατίας.

Αποτελεί όμως και τελευταία ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της χώρας, με αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν θέλει να κατανοήσει μερίδα του πληθυσμού, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 30 και πλέον χρόνων φέρουν τις κύριες ευθύνες για το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν και για την επικρατούσα ατιμωρησία, με την ανοχή και την συνυπευθυνότητα των πολιτών.

Έντονη κριτική άσκησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στη διαπλοκή ανάμεσα σε πολιτική, οικονομία και Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και προτείνοντας νόμο για τα Μέσα Ενημέρωσης και για καθιέρωση εκλογής των βουλευτών μόνον για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους με ένα «διάλειμμα» μετά, αλλά και για το ασυμβίβαστο βουλευτικού αξιώματος και συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης παρατήρησε ότι θα πρέπει να είναι σωστό το μέγεθος και η αποτελεσματικότητά τους, κάτι που δεν συμβαίνει, διότι ζητούνται πάρα πολλά από τον ελληνικό λαό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Επισήμανε τις ζημίες που επέφερε η «κακοφωνία» με τη συνεχή ειδησεογραφία και φημολογία στο εξωτερικό, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή την υποδαύλιση εκδικητικών συναισθημάτων, χωρίς να είναι λίγοι εκείνοι οι ξένοι πολιτικοί που εκμεταλλεύτηκαν την ελληνική κρίση για εσωπολιτικές σκοπιμότητες.

Πρόσθεσε δε, πως ταυτόχρονα υπάρχει παράβλεψη των επιτυχιών της Ελλάδας, της σημαντικής γεωπολιτικής της θέσης, του ρόλου της στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο και τον Αραβικό Κόσμο, αλλά και της καθοριστικής συμβολής της στη σταθερότητα της Ευρώπης ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Τώρα περιορίζονται οι φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι υπερίσχυσε η θέση ότι η έξοδος θα είχε τεράστιες συνέπειες και θα προκαλούσε φαινόμενο «ντόμινο», ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που εμφανίζει κρίση, αλλά και μια σειρά άλλες χώρες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του, ο Δημήτρης Δρούτσας διατύπωσε την άποψη ότι οι αιτίες ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα δεν πρέπει να αναζητηθούν στην ιδεολογία, αλλά στην απόγνωση του λαού και στην οργή του προς το υπάρχον σύστημα και τις πρακτικές του παρελθόντος.

Ως προς τις

Keywords
Τυχαία Θέματα