Χρονοδιάγραμμα ζητά η Σερβία από την ΕΕ

Η σερβική ηγεσία μετέφερε στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε τη θέση ότι η Σερβία άξιζε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ο κ. Φούλε διεμήνυσε ότι είναι πιθανόν η Σερβία να λάβει ημερομηνία, εφ' όσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Απρίλιο, αποτιμήσει την πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα και τον Σεπτέμβριο τα βήματα στις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Φούλε είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει σε πρόσθετη πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα του βορείου Κοσόβου και ότι στην
περίπτωση αυτή είναι πιθανόν η Σερβία, φέτος, να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, εφ΄όσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτιμήσει την πρόοδο στο διάλογο και το Σεπτέμβριο στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Επίτροπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναγγέλθηκε για τις 16 Απριλίου, "δεν θα είναι το τέλος του παιχνιδιού" και ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί το εντατικό έργο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι αντικείμενο αποτίμησης στην επόμενη τακτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Σερβίας, τον Σεπτέμβριο.

"Κοινός μας στόχος είναι η Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλο βήμα στην πορεία αυτή μπορεί να γίνει φέτος, αν τα κράτη - μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να καθορίσουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη Σερβία και γι αυτό είναι απαραίτητο να επιτευχθούν αποτελέσματα σε θέματα απόλυτης προτεραιότητας, όπως είναι η πρόοδος στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας" υπογράμμισε ο κ. Φούλε, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε επισκέφθηκε το Βελιγράδι τη Δευτέρα στο πλαίσιο τακτικών διαβουλεύσεων με Σέρβους αξιωματούχους ενόψει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Σερβίας που θα δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο.

Σε ερώτηση αν είναι πιθανό η Σερβία να λάβει ημερομηνία ακόμη και χωρίς συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο, ο κ. Φούλε είπε ότι "δύο μέρες πριν από τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, που είναι πολύ σημαντικός, πρέπει να αναμένουμε το καλύτερο και όχι να κάνουμε υποθέσεις".

"Η ατζέντα είναι σαφής και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, ώστε να υπάρξει πρόοδος με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίσει ότι τα κράτη - μέλη θα λάβουν απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" επισήμανε ο κ. Φούλε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Φούλε ότι η Σερβία έχει κάνει πολλά, ότι είναι έτοιμη να κάνει ακόμη περισσότερα και ότι δικαιολογημένα πιστεύει πως πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ως κράτος που επιθυμεί να γίνει μέλος και να αποκτήσει υποχρεώσεις και προνόμια απ' αυτό.

Η Σερβία είναι ανοιχτή για συνεχή διάλογο με την ΕΕ, και κάνει ό,τι μπορεί για να αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών - μελών θετικές εισηγήσεις, τόνισε.

Ο κ. Νίκολιτς εξήγησε ότι δεν υπάρχει διαφορά στα μηνύματα που αποστέλλουν ο ίδιος και ο Ίβιτσα Ντάτσιτς με αφορμή το διάλογο, και ότι, αν ο διάλογος "κολλήσει", θα το ανακοινώσουν και οι δύο στους πολίτες.

"Εκπλήξεις δεν θα υπάρξουν από την ηγεσία της χώρας και αδύναμοι κρίκοι δεν υπάρχουν σε αυτή την ομάδα" υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία προσέγγισης της ΕΕ, ότι αναμένει πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, κάτι που ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

"Επιλογή της Σερβίας είναι να γίνει μέλος της ΕΕ και να υπάρξει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου, η οποία θα είναι εφαρμόσιμη" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα