Προς νέο Eurogroup το Σάββατο

Προς την κατεύθυνση της σύγκλησης νέας συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο κινούνται τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν επίσης ότι το ευκταίο θα ήταν η συμφωνία αυτή να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό εντός των προσεχών ημερών. "Απ' όσα άκουσα σήμερα, δεν έχουμε ακόμη κάνει τις αναγκαίες προόδους" στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα,

δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής μετά το τέλος του Eurogroup.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Eurogroup χωρίς συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, όπως έγραψε νωρίτερα στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες.

«Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βραδύ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας πως «έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα» και επισήμανε: «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

Βέβαιος ότι θα επέλθει συμβιβασμός που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να βγουν από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός. Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Mέρκελ: Συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε ηγετικά στελέχη κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η Μέρκελ είπε επίσης στους ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί "να την εκβιάσει" η Ελλάδα.

Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του ΕΛΚ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τι είπε η Μέρκελ.

Φάιμαν: Ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, με μια διατύπωση ότι αυτό θα είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στις προτάσεις των πιστωτών για επιπλέον περικοπές στην Ελλάδα και ζητώντας να δοθεί στη χώρα μία ευκαιρία.

Είναι σημαντικό να παραδεχθούμε ότι έχουμε μπροστά μας αυτό το βήμα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι προτού υπάρξει μια βιωσιμότητα του χρέους δεν θα λειτουργήσουν οι επενδύσεις και το θέμα αυτό πρέπει να προκύψει σε ένα επόμενο βήμα, μετά από μία απόφαση, ώστε να δημιουργηθούν και πάλι στην Ελλάδα θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος δεν θέλει να κάνει, όπως σημείωσε, προγνώσεις για μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ελπίζει ότι μια λύση θα βρεθεί ήδη σήμερα, «κάτι που θα ήταν το καλύτερο», και το αργότερο τη Δευτέρα ή έστω την Τρίτη, ενώ υπενθύμισε πως στην περίπτωση συμφωνίας, αυτή πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια, αλλά και να έχει τη συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κριτική άσκησε ο Αυστριακός καγκελάριος στις προτάσεις των πιστωτών για περαιτέρω περικοπές. «Αυτοί οι θεσμοί, με αυτά που λέγουν, δεν έχουν πάντα τη συγκατάθεσή μου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα το 40% των ανθρώπων δεν έχουν πλέον καμία ασφάλεια ασθένειας.

Πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα