Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό

Κρίσιμες ώρες για το ελληνικό ζήτημα στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Eurogroup. Βέβαιος ότι θα επέλθει συμβιβασμός που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να βγουν από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός. Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δήλωσε ότι «δεν έχουμε επιτελέσει ακόμη επαρκή πρόοδο».

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς, ενώ σημείωσε για άλλη μία φορά ότι θα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως είπε, η Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξάγεται παράλληλα με το Eurogroup, δεν θα αναμιχθεί σε αυτό.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι και δυνατή και αναγκαία, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ύστατη στιγμή, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Δουλεύω για να έχουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα ανταγωνίσιμη και ανταγωνιστική», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας "θα απαιτήσουν ακόμη πολλές ώρες", όμως "ένα χάπι εντ" είναι ενόψει, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν από τη σύνοδο κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Εάν δεν βρεθεί σήμερα λύση στο θέμα της Ελλάδας, "τότε ίσως τη Δευτέρα ή την Τρίτη", δήλωσε σε Αυστριακούς δημοσιογράφους μετά την άφιξή του το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος χθες είχε εμφανιστεί πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος- είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες, πως θεωρεί την ερχόμενη Κυριακή ως το "τελευταίο χρονικό σημείο για μια συμφωνία με τους Έλληνες".

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όμως μια συμφωνία θα βρεθεί σύντομα μετά τη σύνοδο αυτή, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά. Αυτό δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής, με ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους να έλθουν σε συμφωνία για το θέμα του δημοσίου χρέους της χώρας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα