Χάνει έδαφος ο Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτένου

Το ψηφοδέλτιο της συμμαχίας της δεξιάς, στο οποίο ανήκουν το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπερεθνικιστικό κόμμα Ισραέλ Μπεϊτένου του πρώην επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, συνεχίζει να καταγράφει πτώση ενόψει των εκλογών της 22ας Ιανουαρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Το κοινό ψηφοδέλτιο Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτένου φέρεται να συγκεντρώνει 34 έδρες, επί συνόλου 120 στην Κνέσετ, τη βουλή,
σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύει η εφημερίδα Χααρέτζ.

Η συμμαχία της δεξιάς χάνει μια έδρα εν σχέσει με την προηγούμενη παρόμοια δημοσκόπηση, η οποία είχε δημοσιευτεί την 25η Δεκεμβρίου από την εφημερίδα, και εννέα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν είχε σχηματιστεί και φερόταν ικανή να καταλάβει 43 έδρες, σημείωσαν πολιτικοί αναλυτές μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το κόμμα των Εργατικών υπό την Σελί Γιαχιμόβιτς αναμένεται να καταλάβει 16 έδρες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή της Χααρέτζ, μία έδρα λιγότερη από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η πτώση της συμμαχίας Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτένου συνεχίζει να αποβαίνει υπέρ ενός εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος (Εβραϊκή Εστία), το οποίο φέρεται να καταλαμβάνει 14 έδρες (+1).

Η απόσταση μικραίνει ανάμεσα στους Εργατικούς και την Εβραϊκή Εστία, που, εάν συνεχιστεί η άνοδός του και επαληθευτεί στις κάλπες, ενδέχεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην επόμενη Κνέσετ, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής της Χααρέτζ Γιόσι Βερτέρ.

Τα στοιχεία αυτά ακολουθούν τις τάσεις οι οποίες καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες και σε άλλες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ (28 Δεκεμβρίου) και την δημόσια ραδιοφωνία του Ισραήλ (27 Δεκεμβρίου).

Παρά την πτώση στις δημοσκοπήσεις για το ψηφοδέλτιο των Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτένου, ο συνασπισμός της δεξιάς διατηρεί τη θέση ισχύος που διαθέτει και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει το φαβορί για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση έγινε από το Ινστιτούτο Dialog την 31η Δεκεμβρίου σε ένα δείγμα 666 προσώπων, αντιπροσωπευτικό της πληθυσμιακής σύνθεσης των ενηλίκων πολιτών του Ισραήλ. Το ποσοστό σφάλματος είναι ±3,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάνει, Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτένου,chanei, likount-israel beitenou