Μπανγκλαντές:Δίωξη για εγκλήματα πολέμου

Ειδικό δικαστήριο στο Μπανγκλαντές κίνησε σήμερα διαδικασία δίωξης σε βάρος ενός Βρετανού μουσουλμάνου ηγέτη με καταγωγή από το Μπανγκλαντές για το ρόλο του στη δολοφονία διανοουμένων στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.

«Το δικαστήριο έλαβε γνώση των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του Τσόντρι Μουίν-Ουντίν και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του», ανακοίνωσε αξιωματούχος στις τάξεις του «Δικαστηρίου Εγκλημάτων Διεθνούς Δικαίου» του Μπανγκλαντές (ICT) που εδρεύει στη Ντάκα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σιέντ Χάιντερ Άλι, ο Μουίν-Ουντίν
«διώκεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται δολοφονίες διανοουμένων της χώρας στη διάρκεια του πολέμου απελευθέρωσης το 1971».

Ο Μουίν-Ουντίν κατέλαβε σημαντικές θέσεις σε πολλούς ισλαμικούς οργανισμούς στη Βρετανία και μετείχε στη δημιουργία του μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Το δικαστήριο κίνησε επίσης διαδικασία δίωξης σε βάρος του Ασραφουτζαμάν Χαν, ενός Αμερικανού πολίτη, με τις ίδιες κατηγορίες.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που είχαν σχέση με δίκες που εκδίκαζε αυτό το δικαστήριο που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2010, και στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμιά εμπλοκή ή εποπτεία.

Σε 12 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δύο άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Ιδιωτική ομάδα ερευνών βρήκε 1.175 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων Πακιστανοί στρατηγοί και ισλαμιστές σύμμαχοι του Ισλαμαμπάντ εκείνη την εποχή, που θεωρεί ύποπτους ότι διέπραξαν διάφορα εγκλήματα στη διάρκεια του πολέμου του 1971, όπως δολοφονίες, βιασμούς, καταναγκαστικό εξισλαμισμό ινδουιστών.

Ωστόσο ορισμένοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συγκρότησε το δικαστήριο αυτό έχοντας πολιτικά κίνητρα, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για ωμότητες που σημειώθηκαν εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, ήταν μέλη της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι δίκες αυτές είναι αναγκαίες για να επουλωθούν οι πληγές που είναι ακόμη ανοικτές από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πόλεμος του 1971 μεταξύ Μπανγκλαντές και Πακιστάν, όταν το πρώτο ήταν ακόμη επαρχία γνωστή ως Ανατολικό Πακιστάν, προκάλεσε τον θάνατο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Στοιχεία ανεξάρτητων οργάνων εκτιμούν ότι ο απολογισμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 300.000 και 500.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα