ΟΠ: Ανασυγκρότηση ή πολιτική αλλοίωση;

Με την αναγγελία ενός συνεδρίου επανεκκίνησης του κόμματος σε ένα περίπου μήνα, οι δύο ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ), ο νυν Νίκος Χρυσόγελος και ο πρώην Μιχάλης Τρεμόπουλος, δρομολογούν την «ανασυγκρότηση και την οικοδόμηση ενός ανοιχτού κόμματος» ικανού, όπως λένε, να εντάξει στις γραμμές τους ένα μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των νέων.

Όμως αυτό που για ένα μέρος των μελών, με επικεφαλής τους δύο ευρωβουλευτές, είναι αναζωογόνηση για τους ΟΠ, για άλλους, όπως η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του 2012 Ιωάννα Κοντούλη,
είναι αλλοίωση της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος. Θέμα το οποίο έχει δημιουργήσει πολλές εσωκομματικές ανακατατάξεις το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας ουκ ολίγα ερωτηματικά.

«Η ανοικτή πρόσκλησή μας για ένα ανοικτό πράσινο κόμμα συναντάει μεγάλη ανταπόκριση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χρυσόγελος. «Μόνο μέσα σε ένα μήνα έγιναν μέλη 300 άτομα, πολλά από αυτά νέοι στην ηλικία. Μερικοί δεν το αντέχουν. Προτιμούν να ελέγχουν το κόμμα με μικρο-μηχανισμούς και δεν νοιάζονται αν αυτό είναι περιθωριακό και αναντίστοιχο τόσο με τη δουλειά μας στο ευρωκοινοβούλιο, στην αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, όσο και με την επιρροή των πράσινων ιδεών στην κοινωνία».

«Η πορεία των ΟΠ δεν μπορεί να καθορίζεται από τις προσωπικές συμμαχίες δύο ατόμων, που ακόμα και χθες, αξιοποιώντας τους ρόλους που τους εμπιστεύθηκαν οι ΟΠ, έδωσαν προσωπικές συνεντεύξεις χωρίς καμία γνώση ή έγκριση από κανένα αρμόδιο όργανο του κόμματος», απαντά ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Κοντούλη και προσθέτει: «Όταν υιοθετούνται πρακτικές ξένες προς τις αρχές, τις αξίες και το καταστατικό των ΟΠ δεν μιλάμε για τρέχουσα πορεία, αλλά για καταστροφή. Τί θα πούμε στον κόσμο, που τίμησε με την ψήφο του τους ΟΠ, ακριβώς για τον διακριτό τους ρόλο; Οι δύο ευρωβουλευτές -πρώην και νυν- φαίνεται να αδιαφορούν γι' αυτό. Ερήμην του κόμματος διαβουλεύτηκαν με την "ανεξάρτητη" από το ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΠ. Άλλωστε ποιος θέλει να έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ -ούτε το ίδιο με τον εαυτό του».

«Επειδή η άποψή τους στο συνέδριο συγκέντρωσε ελάχιστη υποστήριξη, καταφεύγουν στη λάσπη και στις συκοφαντίες για να εμποδίσουν τις αλλαγές», τονίζει ο Ν. Χρυσόγελος. «Αλλά μια τέτοια στάση καθόλου δεν αρμόζει στον δικό μας πολιτικό χώρο. Αλλά και είναι ακατανόητη για ανθρώπους που πριν συμμετάσχουν στους ΟΠ είχαν διατελέσει στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν τους ζητήσαμε... πιστοποιητικά "πράσινης καθαρότητας". Τους δώσαμε την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορεί να είναι πράσινοι», προσθέτει ο Ν. Χρυσόγελος και σημειώνει: «Με βάση την απόφαση του συνεδρίου μας του Δεκεμβρίου 2012, έχουμε ανοίξει την πόρτα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες. Δεν φοβόμαστε ότι θα... καταλάβουν το κόμμα μας. Θέλουμε να γεμίσουμε το χώρο με νεανική δημιουργικότητα, να ξεχειλίσει αυτή και να βγει προς τα έξω».

«Οι ΟΠ είμαστε φύσει και θέσει ανοικτό κόμμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο όνομα της άμεσης δημοκρατίας, της συναίνεσης, της αποδοχής του διαφορετικού επιτρέπεται να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας και τους πολίτες, θεωρώντας τις επιχειρούμενες μαζικές μεταγραφές της ΠΑΣΠ ως άνοιγμα στην κοινωνία», αντιμάχεται η Ι. Κοντούλη εκτιμώντας πως «αν γίνει αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μετατραπούν σε έναν κυβερνητικό "πράσινο" εταίρο για την εξυπηρέτηση των ονομαζόμενων "κεντροαριστερών" σεναρίων, κεντροδεξιών θα πω εγώ». Και καταλήγει: «Αν όντως θεωρούν τόσο ισχυρούς συνοδοιπόρους τους την ΠΑΣΠ, σε σχέση με εκείνους που τους έδωσαν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι πράσινοι ευρωβουλευτές στην Ελλάδα, θα μπορούσαν εκείνοι να μεταγραφούν εκεί, θα ήταν πιο έντιμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα