Άσκηση δίωξης στον δολοφόνο ανήλικου

Εισαγγελέας της Φλόριντα άσκησε δίωξη κατά του αυτόκλητου φύλακα γειτονιάς Τζορτζ Ζίμερμαν για φόνο δεύτερου βαθμού ενάμισι μήνα μετά τη δολοφονία του άοπλου μαύρου έφηβου Τρέιβον Μάρτιν.

"Σήμερα, ασκήσαμε δίωξη για φόνο άνευ προμελέτης εναντίον του Τζορτζ Ζίμερμαν", ανακοίνωσε η ειδική εισαγγελέας Αντζελα Κόρεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τζάκσονβιλ. "Επιβεβαιώνω ότι ο κ. Ζίμερμαν ετέθη υπό κράτησιν".

Στις 26 Φεβρουαρίου ο Τρέιβον Μάρτιν, ένα παιδί 17 ετών, πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στι

σπίτι του στο Σάνφορντ, αφού είχε αγοράσει αναψυκτικό και καραμέλες, από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, Αμερικανό, περουβιανής καταγωγής, εθελοντή φύλακα που έκανε βάρδια φύλαξης στην γειτονιά του. Ο Τζορτζ Ζίμερμαν συνελήφθη για λίγο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος διότι επικαλέσθηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας, αν και το θύμα του δεν ήταν οπλισμένο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Orlando Sentinel, στα τέλη Μαΐου ο Τζορτζ Ζίμερμαν δήλωσε στην αστυνομία ότι ο Τρέιβον Μάρτιν του επετέθη, τον καθήλωσε στο έδαφος και τον γρονθοκόπησε στο κεφάλι.

Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών που ανάγκασε τον διευθυντή της αστυνομίας του Σάνφορντ και τον αρχικά διορισμένο εισαγγελέα να παραιτηθούν από την έρευνα. Το θέμα παρέμεινε επί εβδομάδες στο προσκήνιο από τα μέσα ενημέρωσης, οι γονείς του νεκρού παιδιού οργάνωσαν μέσω του Ιντερνετ εκστρατεία ζητώντας την άσκηση διώξης κατά του δράστη και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, τον νόμο "Stand your Ground" περί νόμιμης άμυνας και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των μαύρων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πήρε θέση για το θέμα δηλώνοντας: "Εάν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον Μάρτιν".

Αποφασίζοντας να ασκήσει δίωξη για φόνο σε δεύτερο βαθμό, άνευ προμελέτης, η Αντζελα Κόρεϊ επιβεβαιώνει τη φήμη της εισαγγελέως που επιδιώκει να αποδείξει τη βαρύτερη δυνατή κατηγορία. Εάν καταδικασθεί, ο Ζίμερμαν αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα