Οι επιπτώσεις από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

του Σταμάτη Ζαχαρού

Το «αύριο» τόσο για τον Έλληνα ασθενή όσο και για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ειδικότερα και την ελληνική οικονομία γενικότερα επιφυλάσσει μία δραματική και συνάμα επικίνδυνη πραγματικότητα. 

Παρότι το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς συχνά βομβαρδίζονται από αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα γενόσημα που

παράγονται στη χώρα μας, είναι ποιοτικά και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΦ.

Δυστυχώς,  ο Έλληνας πολίτης εξακολουθεί να γίνεται δέκτης πληροφοριών που περιέχουν άλλοτε ανακρίβειες άλλοτε απλουστεύσειςκαι άλλοτε γενικεύσεις.

Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας  για τα ελληνικά γενόσημα, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ήδη εξάγονται σε πάνω από 60 χώρες.
Άλλωστε όλα τα ελληνικά φάρμακα είναι επώνυμα, έχουν «ταυτότητα» ελέγχονται από τον ΕΟΦ και από τους αντίστοιχους φορείς των χωρών στις οποίες εξάγονται.Η αποτελεσματικότητά τους διασφαλίζεται από τον διαρκή ποιοτικό έλεγχο τους στα πιστοποιημένα και συνεχώς αξιολογούμενα από ΕΟΦ-ΕΜΑ-FDA εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.

Όμως η παραπληροφόρηση που επικρατεί θα έχει δραματικές συνέπειες για το μέλλον των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Η κατάσταση αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή της απόφασης για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Και αυτό διότι η αγορά θα κατακλυστεί από εκατοντάδες ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας κα προέλευσης πιθανότατα  από τρίτες χώρες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί εισαγωγές ανώνυμων γενοσήμων, σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο να αλώσουν την αγορά. Οι Έλληνες ασθενείς θα είναι εκτεθειμένοι σε εναλλασόμενη λήψη ανωνύμων φαρμάκων άγνωστης ταυτότητας και προέλευσης και σε πλαστά φάρμακα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη Δημόσια Υγεία.  

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η ανάκληση στην Ε.Ε., 8 γενοσήμων φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία. Το ερώτημα είναι: Θα μπορεί ο ήδη υποστελεχωμένος ΕΟΦ να πραγματοποιεί τους απαραίτητους διαρκείς ελέγχους, διασφαλίζοντας μια σταθερά υψηλή ποιότητα φαρμάκων και κατά συνέπεια την υγεία του Έλληνα ασθενή; Το ερώτημα, δυστυχώς, είναι ρητορικό...

Και το ζήτημα είναι ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αντιληφθεί το εξής σημαντικό για την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης: Η φαρμακευτική δαπάνη, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης, που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, θα εκτοξευτεί ξανά! Μπορεί αυτό να ακούγεται παράλογο στον απλό πολίτη, όμως  οι αποφασίζοντες στον χώρο του φαρμάκου - η Τρόικα (;!) και οι φορείς της Πολιτείας - σαφώς και το γνωρίζουν.  

Με απλά λόγια, οι γιατροί αντιδρώντας σε αυτή την πραγματικότητα και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών τους,για την οποία έχουν κάθε αστική και ποινική ευθύνη θα προτιμήσουν για τις ίδιες
Keywords
Τυχαία Θέματα