Αρχές Νοεμβρίου η 6η δόση

Μετά την έγκριση από το Eurogroup και το ΔΝΤ των αποτελεσμάτων της έκθεσης της τρόικας, η Ελλάδα θα λάβει την δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των επικεφαλής του κλιμακίου, κάτι το οποίο θα συμβεί  πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου. Στην δήλωση επισημαίνεται ότι ο στόχος για το ελληνικό έλλειμμα το 2011 είναι ανέφικτος. Καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δώσει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και
στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εμφανίζουν σοβαρέςκαθυστερήσεις. Μάλιστα σημειώνεται ότι «η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι άνιση»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Η τρόικα υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών το 2011, ενώ προσθέτει ότι «είναι ζωτικής σημασίας, οι ελληνικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι ελεγκτές της τρόικας σημειώνουν ότι η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να είναι επαρκής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2012.

Επισημαίνεται ότι για το 2013 και το 2014 ίσως απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ η ύφεση θα είναι βαθύτερη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούνιο. Στην ανακοίνωση εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2013.

Το κείμενο της ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης να επανέλθει στη σωστή πορεία υλοποίησης.

Όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η ύφεση προβλέπεται να είναι εντονότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου η δε ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από το 2013. Δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων. Τούτο οφείλεται εν μέρει στο ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που απαιτείται ώστε να αρχίσει να μεταβάλλεται το επιχειρηματικό κλίμα.

Εν τούτοις, οι εξαγωγές ανακάμπτουν -έστω και από χαμηλά επίπεδα- η δε ενδυνάμωση του τομέα των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο έτος και αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κατώτερα του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης στο προσεχέ
Keywords
Τυχαία Θέματα