Αντιδράσεις εκ των έσω για το πολυνομοσχέδιο

Τις αντιδράσεις των βουλευτών που μετέχουν στους ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών συναντά το πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Στη διευρυμένη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής Βάσω Παπανδρέου,
η οποία δήλωσε ότι το πολυνομοσχέδιο χρειάζεται περαιτέρω τροποποιήσεις και διορθώσεις.

«Δεν γίνεται να πληρώνουν περισσότερη φορολογία όσοι έχουν συνολικό εισόδημα κάτω από 70 χιλιάδες και λιγότερη όσοι έχουν πάνω από εκατό χιλιάδες. Δεν υπάρχει διαπραγματευτική ομάδα. Ακούμε ότι, έχουν συσταθεί 77 οργανισμοί την τελευταία διετία. Να καταργηθούν. Δεν μπορούμε την ίδια ώρα να πάμε σε εφεδρεία και απολύσεις». Επίσης, η κ. Παπανδρέου ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τους μετακλητούς υπαλλήλους σε όλα τα υπουργεία και τις Γενικές Γραμματείες, ο κατάλογος επιχορηγήσεων στις ΜΚΟ και οι αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών. «Δεν γίνεται στέλεχος ασφαλιστικής του Δημοσίου να λαμβάνει 300 χιλιάρικα το χρόνο», κατέληξε.

«Δεν μπορεί να περάσει οποιαδήποτε ρύθμιση που θίγει τη Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και διερωτήθηκε «ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν αυτά τα ζητήματα από πίσω».

Οι βουλευτές Κατσέλη, Σαλαγιάννης και Λιντζέρης ζήτησαν να μην ισχύσει το άρθρο 37 που αφορά στο διετές πάγωμα των Κλαδικών Συμβάσεων. «Η εσωτερική υποτίμηση που θέλει να κάνει η τρόικα έχει μια αντίφαση. Αντί για την ανταγωνιστικότητα φέρνει ύφεση και ανεργία», τόνισε η Άννα Νταλάρα η οποία ζήτησε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η Θεοδώρα Τσάκρη χαρακτήρισε απαράδεκτο, όπως είπε, «να βγαίνουν σε εφεδρεία όσοι έχουν προσληφθεί με αντικειμενικά κριτήρια και μέσω ΑΣΕΠ». Ακόμη τόνισε ότι, το οικογενειακό επίδομα βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα

«Δεν είναι μόνον οι επιδόσεις της κυβέρνησης, αλλά και η συνταγή είναι λάθος. Κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμη περισσότερο», επισήμανε η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση «έχει νομιμοποίηση για διαπραγματεύσεις που αφορούν τις χρονιές 2013 και 2014» καθώς και το τι γίνεται με τη φοροδιαφυγή. «Η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τα αντικειμενικά κριτήρια θα αρκούσαν για να μην φορολογούμε συνέχεια μισθωτούς και συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά.

Για δύσκολη συγκυρία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε, «υποχρεούμαστε να λάβουμε μέτρα και θα καταβληθεί προσπάθεια κατόπιν συνεννόησης με τα κόμματα και τη Βουλή να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο ως τις 23 Οκτωβρίου».

Τη συμφωνία με την τρόικα να μην θιγεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι, «η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εξετάσει ό,τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα