«Στόχος ένα μικρότερο Δημόσιο»

«Σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα» δήλωσε απο τις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί. «Δεν

θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013», τονίζει την ίδια ώρα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Bild, λέγοντας πως παρερμηνεύθηκαν προηγούμενες δηλώσεις του.

Tην ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων δράσεων» του Φεβρουαρίου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Eurogroup, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ.

Μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, o Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο Όλι Ρεν, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου και το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο, ο Όλι Ρεν, είπε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Τρόικας και ότι θα διευθετηθεί με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου. Σημείωσε, μάλιστα, «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το δημόσιο, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα». Σημείωσε, επίσης, ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ήδη επιτυγχάνεται, καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012, δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις συζητήσεις με την Τρόικα, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, τίθεται το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την Τρόικα για το θέμα αυτό μερικές ακόμα φορές.

Ερωτηθείς ποιές είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ , αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών είπε ότι 42 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί το 2012 και πως υπολείπονται 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα για εκταμίευση, εντός του Απριλίου.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς, ο Γ. Στουρνάρας, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Ο Γ. Στουρνάρας στην Bild

Το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός του έτους, αποκλείει, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Bild. Διαβεβαιώνει ακόμη ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα χρέη της, ενώ προειδοποιεί για ανυπολόγιστες συνέπειες από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου. Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: «Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί κατά ακόμη και της σκέψης για ενδεχόμενη χρεοκοπία: «Μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται. Η επίδραση ντόμινο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος μπορεί να διασωθεί», σημειώνει και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός δεκαετούς προγράμματος για την Ελλάδα, το οποίο, όπως λέει, θα δίνει ώθηση τόσο στην χώρα όσο και στην Ευρώπη. Ερωτώμενος σχετικώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ελλάδα, αναφέρει ότι θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να αναρωτηθούμε γιατί ψηφίζει έτσι ο κόσμος στον Νότο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την διαρκή αύξηση των φόρων και την αδυναμία των πολιτών να τους πληρώσουν, ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την κατανόησή του, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, τονίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή και επισημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να φορολογηθούν περισσότερο οι εύποροι, τομέας στον οποίο, όπως λέει, έχουν σημειωθεί ήδη επιτυχίες. Σε ό,τι αφορά την έκθεση, η οποία περιγράφει τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Σίγουρα, αν αναφέρεται κανείς στις υποδομές, δεν είμαστε ακόμη στο ίδιο επίπεδο με την Γερμανία, αλλά σημειώνουμε μεγάλα βήματα προόδου. Όλο και περισσότεροι διώκονται για φοροδιαφυγή, άνθρωποι πλούσιοι και με επιρροή οδηγούνται στην φυλακή. Παρεμβαίνουμε δυναμικά». Σχετικώς με την προσπάθεια σύναψης συμφωνίας με την Ελβετία, αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.

Ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας: «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός των στόχων. Οι εταίροι μας στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Θα εξοφλήσουμε τα χρέη μας». Όταν ωστόσο ερωτάται «πότε επιτέλους θα πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της», υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πουλήσουμε νησιά» και διευκρινίζει ότι αυτό που γίνεται είναι μαζικές αποκρατικοποιήσεις με ένα καλό σχέδιο. Εύχεται μάλιστα να συμμετάσχει σε αυτό και η Γερμανία, ενώ κληθείς να εξηγήσει για ποιον λόγο η Ελλάδα αρνείται την βοήθεια Γερμανών εφοριακών, δηλώνει ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην ιδέα, αντιθέτως, την χαιρετίζει. «Η τρόικα όμως και η Ομάδα Δράσης θα πρέπει να συντονίζουν εκ των προτέρων τις προσπάθειές τους, ώστε να μην δημιουργείται χάος. Καλωσορίζω την τεχνική υποστήριξη από τους εταίρους μας και από την Γερμανία», αναφέρει.

Ο γερμανός δημοσιογράφος ερωτά τον κ. Στουρνάρα σχετικώς με τις απειλές κατά της ζωής του και την σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του. «Όποιος γίνεται στην Ελλάδα υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Δεν φοβάμαι αυτή την στιγμή, αλλά είναι αλήθεια ότι τα μέτρα ασφαλείας μου αυξήθηκαν. Δεν τολμώ πλέον να βγω μόνος μου από την πόρτα του σπιτιού μου, δεν είναι πια δυνατόν να κάνω σπορ ή να βγω με φίλους. Για χόμπι όμως δεν έχω έτσι κι αλλιώς χρόνο», απαντά ο υπουργός. Ο τίτλος μάλιστα που επιλέγει η εφημερίδα για την συνέντευξη είναι «Δεν τολμώ να βγω μόνος στον δρόμο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποκλείει,apokleiei