Απεβίωσε ο Ναύαρχος Λ.Βασιλικόπουλος

Απεβίωσε σήμερα το πρωί ο αντιστασιακός Ναύαρχος ε.ά Λεωνίδας Βασιλικόπουλος σε ηλικία 82 ετών. Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ήταν Αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και πρώην Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας των Συνταγματαρχών (1967-1974) είχε αναπτύξει έντονη αντιστασιακή δράση. Ήταν στέλεχος των αντιστασιακών οργανώσεων «Φιλική Εταιρεία» και «Ελεύθεροι Έλληνες», και διατηρούσε

επαφές και με την «Ελληνική Αντιδικτατορική Νεολαία». Ο Λ. Βασιλικόπουλος πήρε μέρος σε δυναμικές ενέργειες κατά της δικτατορίας, πραγματοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις και συμμετέχοντας στο Κίνημα του Ναυτικού για την ανατροπή του καθεστώτος. Για τη δράση του αυτή, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας επανήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό και υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Διοικητής στολίσκου ναρκοπολέμου, Διευθυντής Β' Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Αρχηγός Στόλου. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1986 επελέγη Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το ΚΥΣΕΑ, και παρέμεινε στην ηγεσία του Ναυτικού ως τις 17 Ιουλίου 1989.

Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος γεννήθηκε το 1932 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1954. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη Σχολή Επιτελών του ΝΑΤΟ.

Επιμέλεια Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα