Αντιδράσεις για την Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Αυξάνεται η δυσφορία μεταξύ των δέκα χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι και μέλη της νομισματικής ένωσης, με τη Βρετανία επικεφαλής, για την πρόθεση που εκδηλώνουν οι χώρες της ευρωζώνης να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να τις συμβουλεύονται.

Η Βρετανία, αλλά και η Σουηδία και η Πολωνία, επιδεικνύουν όλο και λιγότερη ανεκτικότητα απέναντι στις προθέσεις των "17" να περιορίσουν σε επίπεδο ευρωζώνης τις διαβουλεύσεις, να ενισχύσουν την κοινή διακυβέρνηση των οικονομιών τους και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τις χώρες που δεν ανήκουν στη νομισματική ένωση.

Η κρίση χρέους
αναγκάζει τις χώρες της ευρωζώνης να προσεγγίσουν τις εθνικές οικονομικές πολιτικές τους, να ενισχύσουν την δημοσιονομική τους πειθαρχία. Στα μάτια των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται εκτός της νομισματικής ένωσης, το ίδιο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χάνει σταδιακά το νόημά του, υπέρ της ανάδυσης μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Έτσι, μετά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής των 27, το γεγονός ότι θα ακολουθούσε την Τετάρτη μία σύνοδος κορυφής μόνον των χωρών της ευρωζώνης, εξόργισε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αναγκασθεί να αναβάλει τις επισκέψεις του στην Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία για να είναι παρών στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου.

"Η κρίση της ευρωζώνης επηρεάζει όλες τις οικονομίες, ανάμεσά τους και την βρετανική. Η επίλυση των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης αφορά και τη Βρετανία. Αλλά γίνεται επικίνδυνο, και τους το είπα ξεκάθαρα, το να λαμβάνουν (μεταξύ τους) αποφάσεις κρίσιμες για όλες της χώρες της Κοινής Αγοράς, όπως είναι οι αποφάσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που αφορούν ολόκληρη της Κοινή Αγορά", τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, εξασφαλίζοντας ότι μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εκτός της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης.

Εξαιρετικά επικριτικός όμως απέναντι στην πραγματοποίηση συνόδων κορυφής που αφορούν αποκλειστικά τις χώρες της ευρωζώνης εμφανίσθηκε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης έχουν την υποστήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που αντιμετωπίζει με καχυποψία την ενίσχυση της δύναμης της ευρωζώνης.

"Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την αυξανόμενη τάση διακυβερνητικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πραγμάτων από το Παρίσι και το Βερολίνο, η οποία περιθωριοποιεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρώτη από όλους την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετα η Γαλλία επιδιώκει την ενίσχυση της ευρωζώνης ως χωριστής οντότητας με στόχο την υλοποίηση της ιδέας για την συγκρότηση "οικονομικής κυβέρνησης" της νομισματικής ένωσης.

Τη γαλλική άποψη δεν συμμερίζονται όμως όλες οι χώρες της ευρωζώνης.

Σε επιστολή που συνυπογράφεται από την
Keywords
Τυχαία Θέματα