Αντιδράσεις για τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας

Πολιτικό σεισμό προκαλεί το αιφνιδιαστικό πρόωρο κλείσιμο της ολομέλειας της βουλής, εν μέσω σημαντικών εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που θυροκολλήθηκε, η έναρξη των θερινών τμημάτων αναμένεται από τις 16 Ιουνίου, και από αυτά τελικά θα περάσουν κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτά που αφορούν τον αιγιαλό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ακόμη, προ ημερησίας διατάξεως

συζητήσεις, όπως αυτή για την υπόθεση Μπαλτάκου, παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, ενδεχόμενα αδικήματα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου παραγράφονται, ενώ τα αιτήματα για άρση ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη, όσον αφορά το βίντεο με τον Τάκη Μπαλτάκο, καθώς και του Γιάννη Μιχελάκη για τις κατηγορίες περί χρηματοδότησής του από τον επιχειρηματία Πάλλη προκειμένου να καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή μετατίθενται για το φθινόπωρο.

Παρασκηνιακά, το πρόωρο κλείσιμο της κοινοβουλευτικής περιόδου συσχετίζεται και με την αναστάτωση που προκαλεί σε υπουργούς και βουλευτές ο επικείμενος ανασχηματισμός, που τελικά πάει για τις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο της Ολομέλειας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζήτησε να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση. «Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους. «Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές».

Η ΚΟ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη των Θερινών Τμημάτων αναφέρει ότι «το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της Βουλής εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλιξη που τη συνδέουν με πιθανά «μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα», ενώ αφήνουν αιχμές και για παραγραφή πιθανών αδικημάτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών, η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά, θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα