Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις

Την αναθεώρηση της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στη δίωρη συνάντηση που είχαν νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τέθηκε θέμα αλλαγής του ανώτατου ορίου απολύσεων, αλλά απάλειψης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία έγκρισης που απαιτείται από το υπουργείο Εργασίας σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αργότερο ως το τέλος του έτους. Στην ατζέντα παραμένουν και τα ζητήματα της μικροεργασίας ή αλλιώς των mini jobs,
και της ανταπεργίας του εργοδότη. Παράλληλα, αναζητούνται 450 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για το 2014 και λύση θα πρέπει να αναζητηθεί εντός των επόμενων ημερών από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη μειωμένη προσέλευση της νέας ρύθ7μισης χρεών προς τα ταμεία, πηγές του υπουργείου επισημαίνιουν ότι είναι νωρίς για να γίνει συνολική αποτίμηση.

Από το 2017 θα γίνει επανεξέταση του κατώτατου μισθού, ενώ παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι έως τότε δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις ούτε στους μισθούς ούτε στις συντάξεις.

Η Ελλάδα έχει διορία τριών ημερών για να επαναβεβαιώσει στους δανειστές ότι μπορεί να υλοποιήσει τους όρους που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της Ευρωζώνης στο Reuters, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την τρόικα να μεταβαίνει από υπουργείο σε υπουργείο.
Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα, υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες υγείας.

Σε μια προσπάθεια να πειστούν οι ελεγκτές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, σχέδιο για μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο άμεσης εφαρμογής της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σύμφωνα με το Έθνος. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και οριστική για τις όποιες αποφάσεις συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα.

Το πρώτο του ραντεβού θα έχει σήμερα με τους δανειστές και ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με επίκεντρο τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ.
Keywords
Τυχαία Θέματα