Ρουμανία: στόχος η Σέγκεν

Η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν είναι ένας από τους στόχους της Ρουμανίας, η οποία θα αναλάβει από την ερχόμενη Δευτέρα για έξι μήνες την προεδρία του Φόρουμ του Σάλτζμπουργκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, άλλες προτεραιότητες που θα προωθήσει η ρουμανική προεδρία είναι η δημιουργία Κέντρων Αριστείας κατά του κυβερνοεγκλήματος και η ενδυνάμωση του συστήματος αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης με στόχο την έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση αναγκαίων μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί

η διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ και της ασφάλειας των πολιτών της και των παράνομων μεταναστών.

Η διεξαγωγή μίας συνοπτικής αξιολόγησης των εξελίξεων και των επιτευγμάτων στο πεδίο της ενσωμάτωσης των κρατών των Βαλκανίων στην ΕΕ και στη ζώνη Σένγκεν που θα συνεχιστεί από τις μελλοντικές προεδρίες του Φόρουμ, η αξιολόγηση των συνεργιών μεταξύ των περιφερειακών μηχανισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η αποτίμησή τους για μία καλύτερη και διεξοδική προσέγγιση της περιφερειακής συνεργασίας εντάσσονται επίσης στις επιδιώξεις της ρουμανικής προεδρίας.

Η προεδρία στο Φόρουμ του Σάλτζμπουργκ ασκείται εκ περιτροπής με αλφαβητική σειρά για περίοδο έξι μηνών, από κάθε κράτος - μέλος του.

Το Φόρουμ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2000 με πρωτοβουλία της Αυστρίας και σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας.

Δημιουργήθηκε ως μηχανισμός συνεργασίας σε επίπεδο κρατών της κεντρικής Ευρώπης, που επεκτάθηκε το 2005 στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.

Το Φόρουμ έχει αναδειχθεί σε σημαντική πλατφόρμα διαλόγου, διαβουλεύσεων και ανταλλαγής απόψεων με σκοπό την εναρμόνιση των θέσεων των συμμετεχόντων κρατών στο πεδίο της περιφερειακής συνεργασίας και συντονίζει θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αστυνομική συνεργασία, παράνομη μετανάστευση, έλεγχος συνόρων, θέματα ασύλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα