Ανησυχία στην Ευρώπη για την Ιταλία

Ο υπαρκτός κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούν την Ιταλία να καταλήξει γρήγορα σε σχηματισμό κυβέρνησης. «Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές», λέει σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μίσφελντερ. Η οδός των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία δεν έχει εναλλακτική, λέει

ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει «σύντομα μία σταθερή» κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων «προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε ότι υπάρχει η αίσθηση «ακραίας ανησυχίας» για πιθανές κινήσεις στα σπρεντ των ομολόγων ως αντίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές, αλλά ότι ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. «Ο,τι είναι καλό για την Ιταλία, είναι καλό για την Ισπανία», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η πολιτική βούληση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση θα πρυτανεύσει.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσφέρουν στους ψηφοφόρους περισσότερες ελπίδες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να εξισορροπούνται τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στην Euro Zone Summit που οργανώνει το Ρόιτερς, ο Μοσκοβισί υπογράμμισε πως το αδιέξοδο που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές είναι χωρίς αμφιβολία ανησυχητικό και εξέφρασε την ελπίδα ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή για να σχηματίσει μια ισχυρή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούργκ, τόνισε ότι «οι Ιταλοί απέρριψαν με την ψήφο τους την πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν οι αγορές». «Θυμηθείτε, όλη η Νότια Ευρώπη θα εκλέγει Μπέπε Γκρίλλο», τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν.

Στην Ιταλία, την ίδια ώρα, «χρόνο να εξετάσει», συμφωνία με την Κεντροαριστερά του Μπερσάνι ζητεί ο Μπερλουσκόνι, στην πρώτη του αντίδραση, σήμερα το πρωί, ενώπιον του αδιεξόδου που προέκυψε με τις ιταλικές κάλπες, αποκλείοντας ωστόσο συνεργασία με τον Μόντι.

Οι αγορές, από την πλευρά τους, παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Στο «κόκκινο» κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές με τον δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει πτώση της τάξης του 2%. Πιέσεις δέχονται τα ιταλικά 10ετή ομόλογα, με το spread να αναρριχάται στις 301 μονάδες έναντι 283 μονάδων, χθες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα