Έρευνες για το αλογίσιο κρέας

Eντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για εισαγωγή και διακίνηση αλογίσιου κρέατος στη χώρα μας παρήγγειλε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, μετά από σχετική αναφορά του ΕΦΕΤ.

Εξάλλου, εντολή για τη διενέργεια ελέγχων με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτή στην εμπορία τροφίμων έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, για το διατροφικό σκάνδαλο

με το αλογίσιο κρέας.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, με τα κεφτεδάκια από κρέας αλόγου στην Τσεχία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. η ΙΚΕΑ Ελλάδας ανακοίνωσε ότι -για προληπτικούς λόγους- σταματά τη διάθεση του προϊόντος στα καταστήματά της και στη χώρα μας. O όμιλος επίπλων και ειδών οικιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα κεφτεδάκια με κρέας από τα καταστήματά του σε 24 χώρες στην Ασία και την Καραϊβική. «Πρόκειται 26 καταστήματα σε 24 χώρες, στις οποίες ο σουηδός προμηθευτής μας παραδίδει τα κεφτεδάκια με κρέας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ομίλου Ιλβα Μάγκνουσον. Το σκάνδαλο πλήττει ευρωπαϊκές χώρες κυρίως αλλά και την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Εν τω μεταξύ, η «Ελευθεροτυπία» αποκαλύπτει ότι ο ΕΦΕΤ αναζητεί δύο εταιρείες, μία ΑΕ και μία ΕΠΕ, που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένου κιμά από τη Βουλγαρία. Οι ιδιοκτήτες των εταιριών αναζητούνται όχι για την εισαγωγή αλογίσιου κρέατος καθώς δεν συνιστά παράνομη πράξη, αλλά για το πλασάρισμά του στην αγορά ως μοσχαρίσιου κιμά. Επίσης οι έδρες των δύο εταιριών εντοπίστηκαν σε ένα χωράφι και σε μία άσχετη πολυκατοικία.

Στέλεχος του ΕΦΕΤ, που δεν κατονομάζεται, με δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία» κάνει λόγο για 740 τόνους αλογίσιου κρέατος, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά. Εξάλλου, από το Γενικό Χημείο του Κράτους εξετάζονται ήδη δείγματα κρέατος που εντοπίστηκαν σε αποθήκη στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εισαγγελική,eisangeliki