«Ανεπίτρεπτη πίεση» στην Ουκρανία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ασκεί "ανεπίτρεπτη πίεση" στην Ουκρανία να υπογράψει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Αν η Ουκρανία πληροί τους απαραίτητους όρους που θέτει η ΕΕ, η υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου αυτόν τον μήνα θα σηματοδοτήσει την ιστορική απομάκρυνση του Κιέβου από τη Ρωσία και την μετακίνησή του προς τη δυτική Ευρώπη.

"Δεν ασκούμε πίεση σε κανέναν...πρόκειται για μία επιλογή οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους",

είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

"Αν συγκρίνετε, κατά την γνώμη μου, την έντιμη και συλλογική μας θέση με εκείνη ορισμένων εκπροσώπων από την ΕΕ, τότε όντως ασκείται ανεπίτρεπτη πίεση από εκείνη την πλευρά προς τις πρώην σοβιετικές χώρες".

Η ΕΕ και η Ουκρανία φοβούνται ότι η Μόσχα ενδεχομένως να απαντήσει εξαπολύοντας έναν νέο "πόλεμο φυσικού αερίου" εναντίον του Κιέβου, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις προμήθειές του στον ενεργειακό τομέα. Η Ουκρανία, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, είναι η σημαντικότερη χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Λαβρόφ ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, που αποτελεί τμήμα της ζώνης ελευθέρου εμπορίου με τη Ρωσία και το Καζακστάν, στην οποία η Μόσχα επιθυμεί να προσχωρήσει το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θέλει να γίνει κατανοητό "εγκαίρως ποιές θα είναι οι συνέπειες (υπογραφής των συμφωνιών με την ΕΕ) ώστε κανένας να μην δυσαρεστηθεί".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν ανέφερε ποιές θα μπορούσε να είναι αυτές οι συνέπειες, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θέλει να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της στον τομέα του εμπορίου.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μέλος της συμφωνίας συνεργασίας και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και ταυτόχρονα να ανήκει στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν.

Ο κυριότερος όρος για τις συμφωνίες ανάμεσα σε Ουκρανία και ΕΕ είναι να δοθεί η άδεια στην φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο να ταξιδέψει στη Γερμανία για να υποβληθεί σε θεραπεία.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατηγορούν το Κίεβο για "επιλεκτική δικαιοσύνη" στην περίπτωση της Τιμοσένκο, πολέμιας του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η οποία το 2011 καταδικάστηκε σε επταετή ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας σε μία δίκη που, όπως υποστηρίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, είχε πολιτικά κίνητρα.

Σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για να συζητήσει επί του σχεδίου υπογραφής της συμφωνίας εμπορίου με την ΕΕ, ανέβαλε τελικά τη συνεδρίασή του για την Πέμπτη.

"Συμφωνήσαμε ότι την Πέμπτη κατά την συνεδρίασή μας, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο περί ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης...", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Βολοντίμιρ Ρίμπακ.

Το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στην εκπλήρωση των δημοκρατικών κριτηρίων της ΕΕ. Ένα από αυτά είναι η υπόθεση της Τιμοσένκο καθώς και μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και εκλογικό σύστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα