Ο Θ. Παπαθεοδώρου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μίλησε στις 19/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο:

«Αυτά
είναι φαινόμενα παρακμής, διότι η κοινωνία τα βιώνει ως παρακμή και το ίδιο το πανεπιστήμιο βιώνει όλη την κατάσταση ως παρακμή. Παρακμή είναι και η έλλειψη διαλόγου εδώ και δυόμισι μήνες, η οποία οδήγησε στο να παραμένουν τα πανεπιστήμια κλειστά μέχρι και το Νοέμβριο. Οι πολιτικές επιλογές, κατά την άποψη μου, ήταν λανθασμένες ως προς τον τρόπο και ως προς τη μέθοδο. Για να είμαι ξεκάθαρος, εννοώ ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε να συστοιχηθούν σε ορισμένο αριθμό διοικητικοί υπάλληλοι -οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που έχουν δώσει, δεν ανταποκρίνονται όλα στην πραγματικότητα-, θα υπάρχουν ούτως ή άλλως προβλήματα και την επόμενη μέρα. Αλλά η οριζόντια λογική των περικοπών στους διοικητικούς υπαλλήλους, η οποία δεν προήλθε από ένα πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων -το οποίο είναι αναγκαίο και έχει ήδη αργήσει-, έφερε μια κατάσταση αδιεξόδου με την έλλειψη διαλόγου και από πλευράς των δύο πανεπιστημίων».

Δημοσιογράφος: Ήταν μνημονιακή υποχρέωση ή εντάχθηκε την τελευταία στιγμή γιατί δεν έβγαιναν οι αριθμοί; Διότι υπάρχει μια σύγχυση γύρω από αυτό...

Θ. Παπαθεοδώρου: «Μνημονιακή υποχρέωση ως προς το ότι θα αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, σαφώς και όχι. Η μνημονιακή υποχρέωση θα μπορούσε να ήταν ότι ένας αριθμός διοικητικών υπαλλήλων με συγκεκριμένες όμως διαδικασίες, θα έπρεπε να ακολουθήσει τη μέθοδο αξιολόγησης των δομών, του προσωπικού και της περιγραφής των θέσεων που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε οργανισμό, άρα και σε κάθε πανεπιστήμιο και από εκεί και πέρα να αξιολογηθούν ποιοι είναι κατάλληλοι και πόσοι χρειάζονται να μείνουν σ' αυτό τον φορέα. Δεν ειπώθηκε ειδικά για τα πανεπιστήμια. Η πολιτική επιλογή ήταν να γίνει για τα πανεπιστήμια και να γίνει μ' αυτό τον τρόπο. Σας θυμίζω ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον Ιούνιο του 2013. Προηγουμένως δεν υπήρχε τέτοιου είδους διαδικασία. Θα μπορούσε να υπάρχει ενδεχομένως μια εναλλακτική λύση. Αυτό το οποίο έχει φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο είναι ότι και από πλευράς διοικήσεων πανεπιστημίων και από πλευράς υπουργείου, δεν υπήρξε αυτός ο κοινός τόπος, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια της διαδικασίας. Δηλαδή, είναι γνωστά τα κριτήρια και συμφωνημένα και πάμε σε μια διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία θα μπορέσει να δώσει προσωπικό προς διαθεσιμότητα. Δηλαδή, να δημιουργηθεί μια ασφάλεια, ώστε να μην έχουμε το σημερινό αδιέξοδο...».

Δημοσιογράφος: Υπήρξε ολιγωρία και άρνηση από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να προχωρήσουν σε σοβαρή αξιολόγηση του προσωπικού τους;

Θ. Παπαθεοδώρου: «Τα κριτήρια τα οποία δόθηκαν από το υπουργείο, έγιναν αντικείμενο ανάλυσης από τα πανεπιστήμια και σ' αυτά απάντησαν. Είμαι εντελώς ξεκάθαρος. Για να υπάρχει μια ομαλή διαδικασία, πρέπει να υπάρξει όχι ανταλλαγή σημειωμάτων ή επιστολών, αλλά διάλογος, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Δηλαδή, να συμφωνήσουν τα πανεπιστήμια και το υπουργείο ότι "θα κάνουμε τη διοικητική αναδιάρθρωση, δηλαδή θα δούμε που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό ή που υπάρχουν ελλείψεις -σε πολλά πανεπιστήμια υπάρχουν ελλείψεις-, ποια είναι υποστελεχωμένα, ποιος είναι ο οργανισμός του πανεπιστημίου και ο οποίος θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια". Ξέρετε υπάρχει πρόγραμμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εδώ και δύο χρόνια, για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων. Γνωρίζουμε όλοι πως όλα τα πανεπιστήμια έχουν καταθέσει προτάσεις, ώστε να ενταχθούν σ' αυτό το πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα. Επομένως, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή, όταν πλέον βρισκόμαστε όχι στο παρά πέντε του αδιεξόδου, αλλά και στο τέταρτο, να βλέπουμε το χρόνο που χάθηκε και απλώς να λέμε ότι τώρα δεν υπάρχει λύση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα