«Ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές»

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, τόνισε ότι μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής "βλέπει" δύο επιλογές, ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές και εκτίμησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από διαφορετική πολιτική κουλτούρα.

Ένας καθολικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα απολαμβάνει εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Τουρκ
σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας την απόρριψη από την πλειοψηφία των Σλοβένων τριών κυβερνητικών νόμων, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Η κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό έχει κλονιστεί και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν θα είναι εύκολη αποστολή», τόνισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, αποφεύγοντας να περιγράψει την κατάσταση ως πολιτική κρίση.

Ο κ. Τουρκ πρόσθεσε ότι η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία δεν επαρκεί, καθώς η χώρα χρειάζεται διαφορετική πολιτική κουλτούρα και σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διαφορετικές ήταν οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις δηλώσεις του προέδρου της Σλοβενίας.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ντούσαν Κούμερ, τόνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την άποψή του, αλλά την οριστική απόφαση θα λάβει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Αν το κόμμα Zares και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τα οποία κατά διαστήματα ζητούν ανασχηματισμό, παραμείνουν στην κυβέρνηση, τότε η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος είναι αναγκαία και αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν, οι πρόωρες εκλογές είναι μια από τις επιλογές, πρόσθεσε.

Στελέχη του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος τόνισαν ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, αλλά η κυβέρνηση επιδεικνύει αλαζονεία.

Σημείωσαν δε ότι ο κ. Τουρκ άκουσε τις φωνές της αντιπολίτευσης για μια ικανή κυβέρνηση, που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο Καρλ Έριαβετς, από το Κόμμα Συνταξιούχων που αποχώρησε πρόσφατα από τον κυβερνητικό συνασπισμό εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. 

Το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα απάντησε επικριτικά στα σχόλια του κ. Τουρκ, τονίζοντας ότι είναι και ο ίδιος μέρος του προβλήματος, επειδή συνέβαλε στη γενίκευση της κρίσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα