«Πάτησε» Κίνα η Λαγκάρντ

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έφθασε την Τετάρτη στο Πεκίνο για να υποστηρίξει στην Κίνα, μετά την Ινδία, την υποψηφιότητά της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ ενώπιον των επικεφαλής της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η Λαγκάρντ μόλις έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Σιαοτσουάν, ενώ αργότερα θα έχει επαφές με τον αντιπρόεδρο της
κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν, τον υπουργό Οικονομικών Σίε Σουρέν και τον υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεσί, ανακοίνωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Η γαλλίδα υπουργός που έχει τη στήριξη της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, θεωρείται το μεγάλο φαβορί στη διαδοχή του συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για σεξουαλική επίθεση σε βάρος καμαριέρας ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη.

Η Λαγκάρντ φέρεται να υπολογίζει στη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δήλωση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Οι ΗΠΑ περιμένουν έως τις 10 Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, για να ανακοινώσουν επίσημα τη θέση τους.

Στα τέλη Μαΐου, οι πέντε μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) διαμαρτυρήθηκαν για τη βούληση της Ευρώπης να διατηρήσει το ρόλο της στη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να υποστηρίξουν μια κοινή υποψηφιότητα.

    Σύμφωνα με έναν άγραφο νόμο που ισχύει από το 1946 τη θέση αυτή κατέχει Ευρωπαίος και εκείνη του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αμερικανός.

    Το κινεζικό πρακτορείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η επιλογή του νέου γενικού διευθυντή θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ανοικτό, διάφανο και αξιοκρατικό βάση προσόντων, ώστε να εκπροσωπεί καλύτερα τις αναδυόμενες αγορές και να αντανακλά καλύτερα τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική δομή".

    Την Τρίτη στο Νέο Δελχί όπου έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι υποψηφιότητες θα εξεταστούν στη "βάση των προσόντων του υποψηφίου. Το γεγονός ότι είμαι Γαλλίδα και Ευρωπαία δεν είναι πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα", τόνισε.

    Η Λαγκάρντ έχει δύο ισχυρούς αντιπάλους, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα