Αναμονή για αποστολή παρατηρητών

Η απόσυρση των στρατευμάτων από τις πόλεις της Συρίας είναι εξίσου σημαντική με την κατάπαυση του πυρός, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, την ίδια ώρα που ο Ρώσος συναδελφός του δήλωνε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να υιοθετήσει αύριο απόφαση με την οποία θα εγκρίνεται η αποστολή άοπλων παρατηρητών στη χώρα.

«Στηρίζουμε πλήρως το σχέδιο των έξι σημείων του Κόφι Άναν (του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ

και του Αραβικού Συνδέσμου) και πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και η αποχώρηση του στρατού από τις πόλεις (...) είναι πολύ, πολύ σημαντική», είπε ο Κινέζος διπλωμάτης Λι Μπαοντόνγκ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι ελπίζει αύριο να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας η απόφαση με την οποία θα εγκρίνεται η αποστολή παρατηρητών στη Συρία. «Είναι ουσιώδους σημασίας να βρίσκονται οι παρατηρητές επί τόπου», είπε.

Ο Τσούρκιν, η χώρα του οποίου έχει θέσει βέτο δύο φορές σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ για τη Συρία, είπε ότι η Μόσχα θα στηρίξει την απόφαση καθώς θέλει η αποστολή των παρατηρητών να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα.

«Κάποιος πρέπει να βρεθεί εκεί γρήγορα για να επιτηρεί την εκεχειρία», είπε ο Τσούρκιν, σύμφωνα με τον οποίο μια ομάδα από 20 παρατηρητές θα πρέπει να αναχωρήσει άμεσα για τη Συρία και κατόπιν να τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα