«Κίνδυνος επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης»

Για ελαφρά υποχώρηση των χρηματοοικονομικών πιέσεων στην Ευρώπη από το Δεκέμβριο έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, στο πλαίσιο ομιλίας της στο Ινστιτούτο Brookings. Προειδοποίησε ωστόσο πως τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν στενέψει δραματικά, ενώ ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης.

Για την παγκόσμια οικονομία, η Lagarde ανέφερε πως παρουσιάζει βελτίωση τελευταία, αν και παραμένει εύθραυστη. Αυτό που χρειάζεται είναι πιο εντατικές προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ξεχωριστά
η Lagarde τόνισε την ανάγκη «ενδυνάμωσης» του ΔΝΤ και μεταρρύθμισης της διακυβέρνησής τους, στις συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας. Η ίδια διευκρίνισε όμως πως το αναγκαίο παγκόσμιο "τείχος προστασίας" θα είναι μικρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία έχει «σημαντική» δουλειά να κάνει για να χαλιναγωγήσει το χρέος και το έλλειμμά της, ωστόσο θα πρέπει να είναι προσεκτική με την αδύναμη ανάπτυξη, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Οι αγορές ανησυχούν ολοένα περισσότερο πως η Ισπανία δεν θα είναι σε θέση να πετύχει το στόχο για το έλλειμμα, ενώ την ίδια στιγμή οι περικοπές που έχουν στόχο τη μείωση του ελλείμματος απειλούν την ανάπτυξη. Ο συνδυασμός αυτός ωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας σε επίπεδα που θα μπορούσαν σύντομα να καταστούν μη βιώσιμα.

ΚΙΝΑ

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας έχει συρρικνωθεί, ωστόσο είναι πιθανό να αρχίσει να διογκώνεται ξανά, προέβλεψε η Lagarde.

Η χαμηλότερη αξιολόγηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, που συνιστά το ευρύτερο μέτρο για το εμπόριο της χώρας, θα ενίσχυε την άμυνα του Πεκίνου απέναντι στο επιχείρημα των ΗΠΑ πως το κινεζικό νόμισμα είναι "σημαντικά υποτιμημένο".

Σύμφωνα με την Lagarde, το κινεζικό πλεόνασμα έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια στο 3% από 10%, αλλά πιθανότατα θα οδηγηθεί ξανά στο 4-5%.

«Διακρίνουμε ορισμένα ελπιδοφόρα σημάδια στην Κίνα, για παράδειγμα, αν και σε ένα βαθμό».
 
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα